De døde dykkerne i Pluragrotta blir ikke hentet ut

Politiets innsatsleder Sturla Storrø og Steinar Preus-Olsen, brigadeleder ved Oslo brann- og redningsetat orienterte tidligere denne måneden om planer for å hente ut de to finske dykkerne. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

De to omkomne finske dykkerne blir ikke hentet ut av Pluragrotta fordi redningsdykkerne risikerer liv og helse i det vanskelige oppdraget på over 100 meters dyp.

Politimesteren i Helgeland har besluttet å avslutte operasjonen med å hente dem ut, ettersom det rett og slett ansees for farlig, opplyser stabssjef Ståle Sommerseth i Helgeland politidistrikt.

De to finske dykkerne mistet livet 6. februar i et forsøk på å svømme gjennom Nord-Europas lengste grottesystem, Pluragrotta utenfor Mo i Rana.

På tross av gjentatte forsøk, har det ikke lyktes de tre britiske grotte- og redningsdykkerne å finne en måte å hente opp de to omkomne, som ligger på 112 meters dyp, fortalte dykkerleder Mark Dougherty under en pressekonferanse i regi av politiet tirsdag formiddag.

– Det er rett og slett for farlig, det er ikke verdt å risikere liv for å gjennomføre denne oppgaven, sier Dougherty, som er en av tre britiske ekspertdykkere som har bistått politiet i aksjonen den siste uken.

– Verdens beste

Han får støtte fra brigadeleder Steinar Preus-Olsen i Oslo brann- og redningsetat og dykkerlege Jan Risberg.

– Vi hadde de nødvendige ressursene, men risikoen var miljøet. Dykkerne var langt inni fjellet, i et grottesystem hvor det gir liten mening å snakke om nødutganger. Disse er de flinkeste i verden til å gjennomføre slike oppdrag, men det er likevel grenser for hvor høy risiko de skal utsette seg for helsemessig ved å dykke så dypt i så mange dager. De har strukket seg så langt som man overhodet kan forvente, sa Risberg under pressekonferansen.

Bakgrunn: Plura-ulykken: – Det blir nesten ikke verre enn dette

Flere hindringer

Dougherty forteller om alvorlige utfordringer under operasjonen. Passasjen ned til stedet hvor de omkomne ligger på 112 meters dyp, er for det første svært trang, noe som gjør det umulig for redningsdykkerne å ta seg inn og ut side om side.

– Derfor er det bare mulig å bringe de omkomne ut ved å ha en dykker over og en under. Men vi kan ikke risikere at passasjen ut blir sperret for en av redningsdykkerne, sier Dougherty.

I tillegg er det ene offeret fastklemt i en hindring og ligger slik til at tilgangen til den andre omkomne er sperret.

– Tross gjentatte forsøk har ikke dykkerne vært i stand til å fjerne ham fra denne hindringen. Han sitter helt fast, og vi fant ingen måte å få ham løs på, sier dykkerlederen.

Ferdselsforbud

Flere ulike dykkere gjennomførte en rekke turer ned i grotta sist helg, og alle har kommet opp med den samme beskjeden.

– Å dykke 112 meter under disse forholdene er veldig vanskelig, og dykkerne prøvde så godt de kunne. Hvert enkelt dykk utgjorde en risiko, og dessverre ser vi ingen mulighet for å utføre operasjonen på en trygg måte, sier Dougherty.

Politimesteren i Helgeland har lagt ned midlertidig ferdselsforbud i grotta, men politiet kan foreløpig ikke si noe om videre planer for de omkomne.

Det var torsdag 6. februar at det gikk galt da to grupper på fem finske sportsdykkere skulle ta seg fra Plurdalen til Steinugleflåget.

Den ene satte seg fast, og den andre gikk tom for luft, ifølge en rapport fra det finske dykkerforbundet. De øvrige tre overlevde dykket som gikk til 129 meter dyp og varte i 11 timer.