Valgforsker spår mer asylkrangel selv med ny avtale

Justisminister Anders Anundsen (Frp) representerer regjeringen i forhandlingene med H, KrF og Venstre. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Norsk innvandringspolitikk kommer til å være grunnlag for krangel mellom de borgerlige partiene selv etter at partene har blitt enige om ny samarbeidsavtale, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

– Det ligger mye potensielt sprengstoff mellom de fire samarbeidspartnerne på dette området, sier Jenssen til Vårt Land.

Han sammenligner en felles politikk mellom de fire borgerlige partiene om asyl og innvandring med å forene ild og vann.

– Det er store politiske avstander vi snakker om her. Både ideologisk og prinsippmessig er det noen veldige avgrunner mellom dem, sier Jenssen til avisen.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet møtte mandag samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre for å avklare asylpolitikken. Torsdag skal partene møtes på nytt. Regjeringens mann i forhandlingene er justisminister Anders Anundsen (Frp).

Optimisme

Høyres representant rundt forhandlingsbordet, Ingjerd Schou, sier at de fire partiene kom et godt stykke videre mandag kveld.

– Det er noen punkter nå som vi begynner å lande og hvor vi har startet å formulere avtaletekst. Jeg er godt optimist, sa Schou til NTB.

Hun mener det likevel er for tidlig å si at det går mot en avtale:

– Det bærer i riktig retning, men det er fortsatt noen forbehold. Blant annet skal jo det vi forhandler oss fram til, også forankres og godkjennes i hvert av partienes stortingsgrupper, sa hun mandag kveld.

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold var begge optimistiske da de forlot forhandlingene med Høyre og Frp mandag kveld.

Les også:NOAS frykter spionasylanter på mottakene

Stor avstand

Avstanden mellom de fire partiene var likevel stor mandag kveld. Blant de konkrete sakene som skapte bry var spørsmålet om asylbarn som har oppholdt seg i Norge over tre år bør få permanent opphold i landet eller ikke.

KrF og Venstre har lenge kjempet for en varig regelendring som gjør at asylbarn med lang botid i Norge skal få permanent opphold, av hensyn til barnas beste. Frp vil stramme inn.

På dette punktet klarte imidlertid partene å komme til enighet om en avtaletekst, ifølge en kilde som har snakket med VG.

Kilden opplyser videre at regjeringen får klarsignal til å utvide det lukkede mottaket på Trandum umiddelbart.

Andre temaer som har skapt stor avstand har ifølge NRK vært organisering av asylmottak, om de skal være lukkede eller åpne, og partene har vært uenige om avklaring på temaer som klageadgang ved asylavslag og krav til familiegjenforening.

Les også:Frp-veteran refser egen partiledelse

– Løse kanoner

Bekkevold ga mandag kveld uttrykk for at forhandlingene mellom de fire partiene er preget av uro.

– Jeg synes det er uheldig at det er løse kanoner på dekk som skaper mye uro rundt disse forhandlingene, sier han til Dagsavisen.

Bekkevolds uttalelse kommer etter at Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde tidligere mandag la fram harde krav. Han uttalte til NRK at «vi ikke kan ha et mindretallsdiktatur der to minipartier på 5 prosent bestemmer landets framtid med hensyn til asyl og innvandring».