French anker ikke livstidsdommen

ANKER IKKE: Ifølge Dagbladet kommer ikke livstidsdømte Joshua French til å anke saken der han er dømt for drap på Tjostolv Moland. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Joshua French anker ikke livstidsdommen for drap på Tjostolv Moland. Han er for svak til å klare en ny runde i retten, sier Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold.

Joshua French ble onsdag dømt til livsvarig fengsel for å ha tatt livet av sin cellekamerat Tjostolv Moland. Han nekter skyld i drapet, men har ikke noe håp om at utfallet ville blitt annerledes i en ankesak, ifølge advokaten.

– Han har ingen forhåpninger om en rettferdig rettssak. Han har sett hvordan retten har forholdt seg til helt krystallklare beviser for hans uskyld, og han regner ikke med at ting vil bli noe annerledes ved en anke, sier Graasvold til NTB.

Samtidig er Frenchs helse sterkt svekket, understreker han.

– Han har rett og slett ikke kapasitet til å utsette seg for den påkjenningen det vil være.

Diplomati på vent

Det var Frenchs kongolesiske forsvarer Marie André Mwila som først bekreftet at det ikke ville bli noen anke i saken.

– Vi vil nå konsentrere oss om den diplomatiske prosessen for å få French ut av landet, sa Mwila til Dagbladet.

Bakgrunn: Joshua French dømt til livstid

Arbeidet for å få den norskbritiske 31-åringen ut av Kongo ledes av Norges spesialutsending Kai Eide, som fortsatt er på plass i Kinshasa. Ifølge Graasvold er den diplomatiske prosessen blitt satt på vent av straffesaken.

– Min opplevelse er at det har vært tungt for norsk UD og britisk UD å få kongolesiske myndigheter på banen så lenge det har pågått en straffesak. De kreftene i Kongo som ønsker en diplomatisk løsning, har holdt tilbake så lenge saken har pågått, sier Graasvold til NTB.

Kai Eide ønsket mandag ikke å kommentere Frenchs beslutning om ikke å anke.

«Justismord»

French var allerede dømt til fire ganger dødsstraff og hadde sittet mer enn fire år i fengsel da Tjostolv Moland døde 18. august i fjor. Norsk politi sendte egne etterforskere til Kongo etter dødsfallet, og konklusjonen deres ble at Moland tok sitt eget liv, og at French ikke kunne lastes for dette.

Også kongolesiske myndigheter konkluderte først med at Moland hadde begått selvmord, men i desember ble French likevel tiltalt for å ha drept kameraten. Rettens konklusjon i saken var at teorien om selvmord kunne utelukkes, og at det ikke var noen tvil om at French hadde drept Moland.

French mener på sin side han har vist sin uskyld, ifølge Graasvold.

– Han håper at selv om han ikke anker nå, vil det norske folk og andre forstå at han er utsatt for et justismord, og at han selvfølgelig ikke tok livet av Moland, sier advokaten.

Les også: Brende uforstående til dommen mot French

Ligger på gangen

French er nå tilbake i fengselet. Der ligger han på en madrass på betonggulvet i gangen mellom cellene, ifølge Graasvold.

– Han har et sterkt behov for helsehjelp. Det har han ikke fått hittil, og det ser det foreløpig heller ikke ut til at han vil få.

Norske diplomater arbeider hver dag med å forsøke å sikre helsehjelp til French, men kongolesiske myndigheter mener han «spiller» syk, ifølge Graasvold.

– Det er helt forkastelig å mene det om noen som alle kan se er syk, sier han.

– Det er en ekstremt lav forståelse for hans situasjon, og det er naturlig nok veldig frustrerende både for ham og alle oss andre som arbeider for ham.