Vesten frykter at Ukraina rakner

Ukraina er et splittet land, der helgens maktskifte i Kiev ikke løser de grunnleggende motsetningene mellom den pro-vestlige og pro-russiske delen av befolkningen. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Vestlige land med USA i spissen frykter at Ukraina skal rakne og mener at det er i alles interesse, også Russland, at så ikke skjer.

– Det er verken i Ukrainas, Russlands, Europas eller USAs interesse at landet splittes, sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice.

Hun advarer Russland mot å sende militære styrker til Ukraina og mener at det vil være en stor tabbe.

– Ingen har interesse av å se at volden blusser opp igjen og at situasjonen utvikler seg, sier Rice.

Advarte Lavrov

Også USAs utenriksminister John Kerry advarte søndag sin russiske kollega Sergej Lavrov mot å gripe inn i nabolandet.

– Kerry understreket at USAs forventer at Ukrainas suverenitet, territoriale integritet og demokratiske rett til å velge, blir respektert av alle stater, sa en talsmann.

Kerry slo samtidig fast at USA fullt ut støtter den ukrainske nasjonalforsamlingens beslutning om å avsette president Viktor Janukovitsj og å utnevne en midlertidig president og statsminister.

– Dette er den beste og mest lovende måten å raskt gjenopprette fred og stabilitet i Ukraina på, og å møte landets presserende økonomiske utfordringer på de kommende uker og måneder, sa Kerry.

Les også: Ny era er innledet for Ukraina

Russisk misnøye

Lavrov hevdet på sin side at opposisjonen i Ukraina brøt avtalen de inngikk med Janukovitsj fredag, og at de derfor i realiteten grep makten på ulovlig vis.

Russerne har derfor kalt hjem sin ambassadør, men det er foreløpig uklart hvordan ledelsen i Kreml for øvrig vil forholde seg til utviklingen i nabolandet.

USAs ambassadør i Kiev, Geoffrey Pyatt, sier seg derimot godt fornøyd med de siste dagers utvikling.

– Det har vært spennende og utmattende, men også inspirerende, sier Pyatt.

– Det som kommer til å skje i løpet av de neste ukene, er en ny sjanse for ukrainsk demokrati, en sjanse til å få institusjonen til å fungere, sier han.

USA oppmuntret

– USA er oppmuntret av beslutningene som er fattet i den ukrainske nasjonalforsamlingen, og av den demokratiske prosessen der Oleksandr Turtsjinov ble utnevnt til president. Det pågår nå intensive samtaler mellom alle de politiske partiene for å danne en ny regjering, sier Pyatt.

USA frykter imidlertid at Russland skal stikke kjepper i hjulene og advarer president Vladimir Putin mot å se på konflikten som et ledd i kald krig med Vesten.

– Dersom han gjør dette, vil det i så fall være et heller foreldet perspektiv som ikke reflekterer hvor det ukrainske folk kommer ifra. Dette handler ikke om USA og Russland, sier Rice.

Felles buskap

Tysklands statsminister Angela Merkel har overfor Putin også understreket viktigheten av å hindre at Ukraina rakner i en pro-vestlig og en pro-russisk del.

Det samme budskapet har kommet fra EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton, som mandag reiser til Kiev for å diskutere veien videre med landets nye makthavere.

– Hun skal møte sentrale aktører og drøfte EUs støtte til en varig løsning på den politiske krisen samt tiltak for å stabilisere den økonomiske situasjonen, skriver EU i en uttalelse.

EU har sagt at Unionen er forberedt på å tilby Ukraina økonomisk støtte, men kun på betingelse av at landet får i stand en avtale med Det internasjonale pengefondet.

Russland har også lovet støtte, men holder tilbake denne med henvisning til at det nå er uklart hvem som styrer landet.