Får innvilget asyl – drar til hjemlandet på ferie

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er mottaker av bekymringsbrevet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Asylmottaket i Bodø har sendt bekymringsbrev til regjeringen om asylanter med beskyttelsesbehov drar på ferie til hjemlandet etter å ha fått innvilget asyl.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener situasjonen er uholdbar.

«Hvor farlig er det egentlig i hjemlandet som gjør at man kvalifiserer for opphold når man bare etter noen måneder kan returnere dit på ferie?», skriver returrådgiver Beate Klette ved Bodø Mottakssenter i et bekymringsbrev til justisminister Anders Anundsen (Frp). Klassekampen har fått tilgang til brevet.

Les også: Tybring-Gjedde med harde asylkrav

Ingen kontroll

Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser at det ikke er utreisekontroll i Norge, og at dette derfor er et tema UDI vet svært lite om.

– Vi vet også at en del reiser til naboland og tar seg inn i hjemlandet derfra, men dette er ting vi ikke har mulighet til å kontrollere, sier assisterende direktør Tone Loger Tveter i UDIs asylavdeling.

Hun sier at personer som har fått innvilget asyl med beskyttelsesbehov, i utgangspunktet er forpliktet til å ikke reise tilbake til landet hvor de hevder at de blir forfulgt. UDI kan trekke tilbake oppholdstillatelse og asylstatus i slike tilfeller.

– Jeg regner med at det vil bli vår oppgave å undersøke dette videre. Dette er en ordning som er ment for mennesker som har et reelt behov for beskyttelse, og da undergraver man asylinstituttet dersom man reiser tilbake til hjemlandet like etter at man har fått opphold, sier Tveter.

Lover handling

Justisminister Anundsen svarte på brevet fra mottakssenteret 30. januar. Her lover han å følge opp problemstillingene Klette tar opp, samt «ta initiativ til nye tiltak der dette viser seg nødvendig.»

– Det er uholdbart at asylanter reiser på ferie til hjemlandet. Vi har nå igangsatt et arbeid for å kartlegge situasjonen og se nærmere på hvordan vi kan hindre en slik utvikling, sier Anundsen til NTB.