Ap-nestleder oppfordret partifeller til å sverte regjeringen

Ap-nestleder Helga Pedersen ga årsmøtet til Vadsø Ap klar beskjed om at det er viktig at alle bidrar til å sverte den nye regjeringen. Arkivfoto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Ap-nestleder Helga Pedersen ga årsmøtet til Vadsø Ap klar beskjed om at det er viktig at alle bidrar til å sverte den nye regjeringen.

Pedersen var invitert til Vadsø Arbeiderpartis årsmøte onsdag for å snakke om den politiske situasjonen, skriver Finnmarken.

– Før valget hørte vi mye om handlekraft og gjennomføringsevne. Nå ser vi at det meste skal vurderes, utredes og kartlegges, og svært lite konkret kommer på bordet. Det som kommer, tar oss i en helt annen retning enn den vi ønsker, sa Pedersen.

Hun kritiserte blant annet skattekutt, kutt i regionale utviklingsmidler, fiskeripolitikken og kutt i deler av tiltakspakken for nordlige Troms og Finnmark.

– Nå har jeg brukt mye tid på å sverte regjeringen, men det er jo viktig. Og det er viktig at alle bidrar til å gjøre nettopp det, sa Ap-nestlederen videre.

– Beklager

Pedersen forsvarte etterpå ordbruken overfor Finnmarken med at Ap skal være et aktivt parti i opposisjon. Nyvalgt nestleder Ragnhild Aslaksen i Vadsø Arbeiderparti sier Pedersens uttalelse må sees i sammenheng med rommet den falt i.

Overfor NRK beklaget Helga Pedersen søndag sverte-oppfordringen mot regjeringen.

– Jeg har selvfølgelig aldri ment at vi skal gå ut og sverte den nye regjeringen. Da jeg sa det til årsmøtet i Vadsø Arbeiderparti, så var det i hermetegn. Budskapet mitt var at vi skal ta debatten med regjeringen, påpeke konsekvensene av deres politikk og presentere vårt alternativ. Det er mer enn nok å ta den nye regjeringen på uten at man bruker svertekampanjer, sier Pedersen til NRK.

Les også: Fiskeriministeren gir Røkke rett mot Gamvik-samfunnet

Frp og Høyre reagerer

Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari fra Fremskrittspartiet reagerer på Pedersens utsagn og mener det er trist og alvorlig for demokratiet at nestleder og parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet bidrar til sverting av regjeringen.

– Dette viser med all tydelighet at Ap er tomme for politiske løsninger, ideer og handlekraft. Det eneste de står igjen med er sverting, svartmaling og innholdsløs retorikk mot en regjering som daglig leverer på alle områder i tråd med det den lovte velgerne, uttaler Keshvari til NTB.

Les også: Opposisjonen advarer mot blåblå regjerings politikk

Også stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen (H) reagerer på Pedersens ordbruk.

– Hun ber sine egne sverte en regjering folket har valgt. Det er ikke annet enn skammelig, men dessverre er dette latterlig gjenkjennbart fra den kanten, sier Bakke-Jensen til NRK.

Ifølge Høyre-nestleder og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har Pedersen nå avslørt Aps strategi.

– Der slapp nok Helga Pedersen katta ut av sekken og avslørte Arbeiderpartiets hovedstrategi mot regjeringen. Å sverte andre foran å være konstruktiv er slik det blir når man mangler politiske alternativer, sier Sanner til Dagbladet.

Etterlyser saklig opposisjon

Frps stortingsrepresentant Keshvari forklarer at han har stor respekt for opposisjonen og deres rolle i demokratiet.

– Opposisjonens rolle er blant annet å vise alternativer til posisjonens løsninger på utfordringer i samfunnet, følge med og ha et kritisk blikk på det som blir presentert av myndighetene, kontrollere og legge press på at fattede vedtak blir fulgt opp, påpeke feil og mangler i samfunnet som resultat av politikken som føres, og ikke minst sørge for at de som til enhver tid har makt, holder løftene sine til borgerne og leverer i henhold til disse. Pedersen burde heller oppfordre partiet sitt til å drive saklig, kritisk og konstruktiv opposisjon i tråd med gode demokratiske verdier, sier han.