Minnestund for de omkomne i Kenya-ulykken neste uke

Minibussen med de norske folkehøgskoleelevene kolliderte med en lastebil som kom over i motsatt kjøreretning. Foto: AP / NTB Scanpix Les mer Lukk

Elever ved Valdres Folkehøgskule og flere lokalsamfunn er sterkt berørt av trafikkulykken i Kenya.

Neste uke skal det holdes minnestund på skolen for de to omkomne ungdommene.

Det var 19 år gamle Mia Hjerpbakk fra Trondheim og 20 år gamle Simen Rismyhr Engelund fra Heradsbygd ved Elverum som omkom i trafikkulykken i Nanyuki i Kenya lørdag.

Kirken i Heradsbygd i Elverum holdt åpent søndag kveld for dem som ønsket å minnes Simen Rismyhr Engelund. Både Elverum kommune og Trondheim kommune har stilt sine kriseteam til disposisjon ved behov.

Minnestund neste uke

De to omkomne gikk på bistandslinjen ved Valdres Folkehøgskule og deltok på en klassetur til Kenya. Den kenyanske minibussjåføren omkom også i kollisjonen.

– Vi har den dypeste medfølelse med de pårørende og elevene, skriver folkehøyskolen på sin nettside.

Det vil bli holdt en minnestund på Valdres Folkehøgskule når elevene er tilbake fra vinterferie mandag 3. mars. Det vil også bli lagt til rette for samtaler og bearbeidelse av sorgen for elevene.

Nord-Aurdal kommune stiller sitt kriseteam til disposisjon når elevene ved Valdres Folkehøgskule kommer tilbake fra vinterferie neste mandag, opplyser ordfører Inger Torun Boksøl til NTB.

Bakgrunn: To norske elever omkom i Kenya

Avlyst aktiviteter

Rektor Jens Rindal ved Valdres Folkehøgskule reiser til Kenya i løpet av de neste dagene. De berørte elevene får fremskyndet hjemreisen, som etter planen skulle vært 6. mars. Folkehøyskolen har besluttet å avlyse alle aktiviteter som var planlagt på turen.

– Det viktigste nå er å støtte og ta vare på elevene. Det er en sorgprosess de står overfor. Vi ser an elevenes behov og legger videre planer ut fra det, sier Rindal til NTB.

Bistår i sorgarbeidet

Utenriksdepartementet bistår folkehøyskolen i samarbeid med skolens forsikringsselskap med å ta vare på de skadde og de øvrige elevene.

De åtte personene som ble brakt til et lokalt sykehus etter ulykken, ble søndag flyttet til et større sykehus i hovedstaden Nairobi.

– Vi sendte to personer fra ambassaden for å bistå med å få elevene til Nairobi. I tillegg styrker vi ambassaden med to personer fra UD i Oslo som har kompetanse på krisehåndtering, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD til NTB.

To ansatte fra den norske ambassaden i Nairobi var søndag sammen med elevene og de ansatte, og de bistår i tillegg med kontakt med de lokale myndighetene.

To prester fra Sjømannskirken som skal bistå elevene med sorgarbeid og debrifing, ankom Nairobi søndag kveld. I tillegg har en av Sjømannskirkens studentprester vært tilgjengelig på telefon for elever og ansatte ved skolen siden lørdag.

Elevene som ikke ble fysisk skadd i ulykken, ble søndag flyttet til skolens samarbeidspartner YMCA i Nairobi.

Stakk av

11 personer av en gruppe på 20 fra folkehøyskolen var i minibussen da den kolliderte med en lastebil i Nanyuki, nord for hovedstaden Nairobi i Kenya.

Politiet opplyser at lastebilsjåføren mistet kontrollen over kjøretøyet under en forbikjøring, og kolliderte med minibussen da han havnet i motsatt kjøreretning, skriver den kenyanske avisen The Laikipian.

– Sjåføren av lastebilen stakk fra ulykken. Det var først en stund etterpå at han ble identifisert og pågrepet av politiet, sier rektor Rindal.

For to år siden omkom en 18 år gammel gutt fra Vennesla i en lignende trafikkulykke i Kusumi i Kenya da minibussen elevene satt i, ble påkjørt av en lastebil. 18-åringen var med på en skoletur i regi av Kvadraturen skolesenter i Kristiansand. Skolesenteret sluttet med skoleturer til Kenya etter ulykken.