Leter etter bevis for Janukovitsjs forbrytelser

Et av rommene i Janukovitsj' residens utenfor Kiev. Foto: Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

Ukrainske journalister leter for fullt etter bevis for korrupsjon og maktmisbruk på den overdådige eiendommen til president Viktor Janukovitsj.

«Horder av journalister» var på eiendommen utenfor hovedstaden Kiev til langt utpå kvelden lørdag, ifølge avisa KyivPost.

Det de fant, ble betegnet som en skattkiste. Store mengder dokumenter lå strødd i presidentens båthus. En del var dumpet i Kievsjøen like ved, og ble hentet opp av dykkere.

Noen av papirene var forsøkt brent, ifølge NRKs reporter som besøkte eiendommen lørdag. Da var ukrainske journalister allerede i gang med å gjennomgå regninger, giroer og etterretningsrapporter.

– Det beviser at Janukovitsj var korrupt og at han kjente til volden mot kritiske journalister, sa en av nyhetsjegerne til NRK.

Se videoen under av den enorme luksusen inne i presidentens personlige yacht på området:

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sjekk ut presidentens overdådige luksusyacht

Bakgrunn:Janukovitsj er avsatt

Bilder av mishandlet journalist

Papirene dokumenterer transaksjoner for mange millioner kroner, ifølge KyivPost. Presidenten skal blant annet ha bestilt interiør til et «te-rom» for 14 millioner kroner.

Blant papirene ble det også funnet bilder av gravejournalisten Tetjana Tsjornovil og bilen hennes. Hun brøt seg inn på den tungt bevoktede eiendommen i fjor for å dokumentere presidentens hemningsløse pengebruk. Noen måneder senere ble hun overfalt og banket opp av ukjente gjerningsmenn.

Dyrehage

Opposisjonen i Ukraina inviterte lørdag vanlige innbyggere til å besøke Januktovitsjs gigantiske eiendom utenfor Kiev. Meningen var at folk med egne øyne skulle få se resultatet av det som antas å ha vært massiv korrupsjon.

På eiendommen er det greske søyler, små bruer, en golfbane, landingsplass for helikopter og en privat dyrehage.

I tillegg hadde presidenten et eget museum med sovjetiske militærkjøretøyer. For å være sikker på å spise sunt, hadde han startet gårdsdrift med kuer, sau og geiter på eiendommen.

– Jeg er i sjokk. I et land med så mye fattigdom, hvordan kan én person ha så mye? Han må være sinnssyk, sa pensjonisten Natalja Rudenko da hun besøkte området.

Les også:Timosjenko: – Diktaturet har falt

Russisk badehus

Fikk Janukovitsj gjester, kunne han ta dem med til sitt russiske badehus, eller til den flytende festsalen utformet som en britisk gallion.

– Jeg vil også ha et sånt sjørøverskip, sa en fem år gammel gutt som lørdag kikket på den flytende festsalen sammen med moren sin. – Slapp av, vi har allerede kapret denne, svarte hun.

I dyrehagen er det angivelig flere utrydningstruede dyrearter. Ifølge nyhetsbyrået Reuters virker det som presidenten har hatt en særlig forkjærlighet for struts. Et stort antall struts i ulike farger og størrelser tripper rundt på eiendommen.

Janukovitsj begynte å bygge residensen etter at han ble valgt til president i 2010. Lønnen hans som president har ligget rundt 600.000 kroner i året, ifølge ukrainske myndigheter.