FN ber verden ta hånd om flere syriske flyktninger

En syrisk jente står utenfor teltet sitt i Zaatari-leiren i Jordan. UNHCR ber verdens land forplikte seg til å ta imot flere syriske flyktninger i årene som kommer. Foto: Muhammad Hamed / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ber medlemslandene om å ta imot ytterligere 100.000 syriske flyktninger i løpet av de to neste årene. Norske myndigheter er avventende.

UNHCR har tidligere bedt om at medlemslandene tar imot 30.000 flyktninger fra Syria i løpet av 2014. Hittil har 20 land tilbudt seg å ta imot til sammen 18.800 flyktninger, og FN er positive til at det første målet vil nås innen utgangen av året.

Det forventes en stor økning i antall flyktninger fra Syria i årene som kommer, og FN ber derfor om at landene forplikter seg til å ta imot ytterligere 100.000 syriske flyktninger i løpet av 2015-16.

Les også: – Vi trenger å bry oss om alle barn i verden som fryser

Norske myndigheter har foreløpig ikke svart på UNHCRs anmodning.

– Vi vil svare UNHCR direkte dersom vi får en henvendelse, sier Himanshu Gulati, statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, i en uttalelse til NTB.

– Jeg mener imidlertid at vi kan hjelpe flest flyktninger ved å stille opp i nærområdene. Vi strekker oss allerede langt i dag når det gjelder syriske flyktninger, og vi er nødt til å være realistiske med tanke på hvor mange flyktninger Norge kan ta imot, sier Gulati videre.