Regjeringen sier nei til heroinrøyking i sprøyterom

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vender tommelen ned for lovforslaget fra daværende helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) om å avkriminalisere heroinrøyking i sprøyterom. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Les mer Lukk

Helseminister Bent Høie (H) avviser nå lovforslaget om å tillate rusmisbrukere å bruke sprøyterommene til å inhalere heroin.

– Det å åpne for legalisering av røyking i sprøyterommet, vil gjøre det til et sted der det er lovlig å bruke narkotika som ellers er forbudt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NRK.

Dermed vender regjeringen etter noen måneders vurdering tommelen ned for lovforslaget til daværende helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap), om å avkriminalisere heroinrøyking i sprøyterom. Forslaget fikk bred politisk tilslutning, blant annet fra regjeringens støtteparti Venstre og hadde til hensikt å redusere smitte- og infeksjonsfare, og ikke minst faren for overdosedødsfall.

Venstre er fortsatt tilhenger av det rødgrønne forslaget og beklager overfor NTB at helseministeren ifølge partiet systematisk sier nei til å prøve ut behandlingstiltak som kan hjelpe de tyngste narkomane.

Les også: Kreftforeningen gir Høie tommelen opp

Venstre beklager

– Sprøyterom er behandlingsrom for rusavhengige. Så lenge Norge ligger på Europa-toppen i overdosedødsfall, må vi prøve ut og høste kunnskap om ethvert tiltak som kan redusere antallet dødsfall, også røyking av heroin i sprøyterom, sier helsepolitisk talsmann Ketil Kjenseth (V).

Høie poengterer imidlertid at Stortinget med sprøyteromloven i 2004 ønsket å gi sprøytenarkomane et sted der de kunne få livreddende hjelp hvis de satte en overdose heroin. Når man røyker heroin er det minimal fare for overdosedødsfall.

Dermed vil sprøyterommene framstå som et fristed for narkotikabruk, hvis heroinrøyking også blir avkriminalisert, mener han.

– Stortinget advarte allerede da det ble åpnet opp for sprøyterom mot at de skulle bli fristeder som undergraver forbudet mot narkotika, sier statsråden.

Det var flertallet i Oslo bystyre som gikk inn for å endre loven, slik at man straffritt skulle kunne røyke heroin i hovedstadens – og landets – eneste sprøyterom.

Les også: Høyreordførere kritiserer Høie i sykehussak

Vil behandle bedre

Høie har imidlertid lagt tyngre vekt på kritiske innvendinger fra blant annet brukernes interesseorganisasjoner, politiet og Psykologforeningen – «andre instanser, som også har greie på dette», ifølge statsråden. Han mener utbygging og utbedring av behandlingstilbud og helsehjelp er riktige områder å sette inn innsatsen på.

Helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet beskylder Høie og regjeringen for å ha en tilnærming som ikke er kunnskapsbasert.

– Det er helt uforståelig at man tror at å tillate den heroinbruken som er minst farlig skal føre til at ungdom og andre blir oppmuntret til å begynne med det fordi man ser på dette som et fristed, som Høie kaller det, sier han.

Bort fra sprøyta

Helsebyråden i Oslo, Øystein Søreide Eriksen (H), «tar til etterretning» beslutningen hans partifeller i regjeringsapparatet har fattet. Arbeidet med å få sprøytenarkomane over på inhalering fortsetter, understreker han.

– Vi delte vi ut 11.991 pakker folie à 20 ark i fjor. I tillegg jobber alle innen skadereduksjon, feltpleie, oppsøkende tjenester og andre aktuelle kommunale aktører med å motivere flere til å gå over til å røyke heroin i stedet for å injisere, sier han.

Bystyret satte i fjor av 250.000 kroner til nødvendig tilpassing. Røykerommet står allerede klart til bruk.