Amanda Knox kjent skyldig i drap på studievenninne

Amanda Marie Knox pg Raffaele Sollecito. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Amerikanske Amanda Knox og ekskjæresten Raffaele Sollecito er i en italiensk ankedomstol kjent skyldig i drap på en britisk student i 2007.

Knox dømmes til 28 år og 6 måneders fengsel, mens Sollecito er dømt til 25 års fengsel. Ankedomstolen stadfester dermed den opprinnelige kjennelsen fra 2009, da Knox og hennes daværende kjæreste ble dømt for drapet på den britiske studenten Meredith Kercher.

Kercher ble i 2007 funnet drept og seksuelt mishandlet i en leilighet som hun delte med Knox i Perugia i Italia.

Knox og Sollecito ble i 2009 dømt til fengsel i henholdsvis 26 og 25 år, men ble frikjent i en høyere rettsinstans i 2011.

I fjor vår besluttet imidlertid italiensk høyesterett at saken skulle behandles på nytt, og torsdag kom dommen. Både Knox og Sollecito har hele tiden nektet all skyld.

Les også: Italia gjenopptar saken mot Amanda Knox

Reiste hjem til Seattle

Amanda Knox reiste umiddelbart hjem til Seattle etter frifinnelsen i 2011, og hun har nektet å dra tilbake til Italia. Raffaele Sollecito var imidlertid til stede i rettssalen torsdag morgen, men han forlot rettslokalene før dommen ble avsagt.

– Folk som har vært i mot meg, trodde nok ikke at jeg ville stille opp her i dag, sa Sollecito til journalister da han var på vei inn i retten torsdag.

I henhold til italiensk lov måtte han ikke være til stede da dommen ble forkynt. Sollecito forblir på frifot inntil italiensk høyesterett eventuelt stadfester dommen, men han har forbud mot å reise ut av landet.

Les også: Amanda Knox frikjent for drap

DNA-bevis

I en ny rettsmedisinsk rapport knyttes DNA-materialet til Knox med «rimelig grad av sikkerhet». Aktor påpekte under rettssaken at bevismaterialet viser at Knox og Sollecito knivstakk Kercher og skar halsen over på henne, mens en tredje person, Rudy Guede, forgrep seg på henne seksuelt.

Guede, som omtales som en smålig tyv og narkolanger, ble dømt til 16 års fengsel for drapet i 2010. Han soner fortsatt dommen.

Tviler på utlevering

Eksperter tviler ifølge nyhetsbyrået AFP på at Knox noensinne vil bli utlevert fra USA til Italia. Dersom Italia utsteder en internasjonal arrestordre på henne, kan hun imidlertid få problemer med å reise ut av hjemlandet. Knox satt fire år i fengsel i Italia før frikjennelsen i 2011.

– Jeg kommer til å bli en rømling, sa Knox til den italienske avisa La Repubblica tidligere denne måneden på spørsmål om hva hun ville gjøre dersom hun ble funnet skyldig.

Påtalemyndigheten hadde på forhånd lagt ned påstand om 30 års fengsel for Knox og 26 års fengsel for Sollecito.