Alle får flytte hjem etter flodbølgen på Statland

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se ødeleggelsene fra flodbølgen på Statland
Noe så sjeldent som et undersjøisk ras forårsaket flodbølgen over Statland, ifølge ekspertene. Alle de evakuerte fikk torsdag flytte hjem.

Geologene drev undersøkelser på Statland hele torsdag formiddag etter at en flodbølge skylte over det lille tettstedet i Namdalseid i Nord-Trøndelag onsdag kveld. Foruten et område ved Sagvika, hvor ekspertene mener det undersjøiske raset gikk, ble resten av Statland klarert i 12-tiden torsdag.

– Statland er like trygt som før, kanskje tryggere, sier lensmann Svein Asklund til Trønder-Avisa.

Derfor fikk alle beboerne som hadde vært evakuert siden raset gikk, flytte tilbake til boligene sine.

Les også: Småbåtbrygge knust av flodbølge på Statland

Undersjøisk ras

Først trodde man at flodbølgen ble forårsaket av et skred på den andre siden av Namsenfjorden, men geologer og geoteknikere fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kunne torsdag avkrefte det. Det var derimot trolig et undersjøisk ras ved Sagvika i selve Statland som utløste flodbølgen som raserte det lille tettstedet. Det er konklusjonen etter at geologene undersøkte sjøbunnen torsdag.

64 beboere evakuerte

Med dagslyset kom også omfattende materielle skader for dagen. Naust og andre bygninger var delvis skylt på sjøen. Flodbølgen slo inn mot småbåthavna i Sagvika på Statland og førte også til at store masser raste ut i sjøen ved Sjøtrøa, etter at raset gikk ved 16.30-tiden onsdag.

Beboer Oddvar Ledang beskrev synet som møtte beboerne på Statland, som uvirkelig. Påler fra kaia ble dratt langt opp på land, flere naust ble revet opp og båter lå slengt i fjæra.

En person ble lettere skadd, og blant de materielle skadene var det et fiskeoppdrettsanlegg som ble hardest rammet. Vannrørene til Statland Settefisk ble ødelagt av flodbølgen, og fisk verdt flere millioner kroner gikk tapt.