Etterslukking pågår på Frøya

Brannen på Frøya er under kontroll. De evakuerte kan flytte hjem igjen, opplyser Frøya kommune.

– Brannsjef Andras Kvingedal kan melde at brannen er under kontroll, opplyser kommunen på sine nettsider.

Politiet opplyser at de rundt 700 evakuerte nå kan flytte hjem.

Brannsjef på Frøya, Andreas Kvingedal, vil ikke utelukke at det er en viss mulighet for at brannen vil blusse opp igjen, selv om de mener å ha kontroll, skriver Adressa.no.

– Bakkemannskap skal gå rundt for å inspisere brannområdet. De vil jobbe utover, så vil tiden vise hvor lang tid etterslukningsarbeidet tar, sier brannsjefen.

Bakkemannskapene skal blant annet gå over området med termisk kamera. Hvis de oppdager områder der det er veldig varmt, vil brannmannskap eller helikopter dra dit for å kjøle det ned.

Kontroll

Brannsjef Andreas Kvingedal bekreftet allerede i 10-tiden at brannvesenet hadde kontroll på den østlige flanken, like nordvest for kommunesenteret Sistranda. En time senere ble det meldt at brannen på denne flanken var slukket. Brannvesenet konsentrerer seg nå om vestsiden med både helikoptre og bakkemannskap.

– Natten har forløpt veldig positivt, og ingen boliger er truet av flammene. Det har vært mye mindre vind enn ventet, og dermed har brannen spredd seg mye mindre enn fryktet i løpet av natten. Det har vært enklere å holde den vestre skansen mellom to vann for å stanse utviklingen, sa operasjonsleder Reidar Stokke i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB torsdag morgen.

Den vestre skansen går i en én kilometer lang linje mellom de to vannene Ervikvatnet og Skjeldbruvatnet nordvest for Sistranda. Brannen strekte seg torsdag morgen 3,6 kilometer østover til neste brannfront ved Ørnberget, det høyeste punktet på Frøya med sine 68 meter.

Kystverkets overvåkingsfly fløy over området klokken 10.30 for å ta bilder og skaffe oversikt over hvor det ulmer og kan blusse opp igjen. Det er mellom en og to kilometer mellom brannfronten og bebyggelsen i øst.

Se mer video fra brannen nederst i saken.

(Saken forts. under videoen)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Frøya-evakuerte: - Fikk sjokk da politiet kom Les mer Lukk

Rundt 700 personer evakuert

Røde Kors har vært i beredskap med rundt 80 personer, klare til å bistå politiet med evakuering om det skulle bli nødvendig.

Politiet evakuerte onsdag kveld 180 personer i området mellom Gurvikdalen i nordvest og Bremneset noen kilometer lenger øst. Ytterligere 300 personer valgte selv å evakuere. Rundt 200 personer ble evakuert på dagtid onsdag. Dermed er anslagsvis rundt 700 personer evakuert så langt.

Onsdag kveld var rundt 200 personer i sving for å hindre flammene i å nå bebyggelsen. Torsdag formiddag melder Frøya kommune på sine hjemmesider at tilbakeflytting av evakuerte avventes. Ifølge politiet er det krevende sambandsforhold på Frøya, og høy belastning på mobiltelefonnettet. Telenor iverksetter derfor tiltak for å sikre kapasitet i nettet.

Les også: Brannen lyser opp Frøya

Brannårsak fortsatt ukjent

Politiet har foreløpig ikke opplyst noe om årsaken til brannen.

Flere klassetrinn fra Sistranda skole gikk på skøyter på et vann rett ved der brannen startet. TV 2 siterte en mor som sa noen unger hadde lekt med lighter på stedet, og at dette skulle ha utløst brannen.

– Det er ikke noe informasjon som vi jobber med. Vi har ikke satt av folk til etterforskning. Akkurat nå jobber vi med å sikre hus og beboere, sa operasjonsleder Astrid Metlid til NTB onsdag kveld.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Brannen lyser opp Frøya