Skoleklasse kan ha startet Frøya-brannen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Brannen lyser opp Frøya
Ifølge TV 2-nyhetene. Brannen på nordsiden av Frøya er under kontroll.

En skoleklasse på tur kan ha startet brannen på Frøya. Det melder TV 2.

Brannen ble varslet ved 11-tiden i formiddag og spredde seg raskt i det knusktørre området. Et mannskap på 150 har kjempet mot flammene, og mer enn 400 er foreløpig evakuert.

– Fiklet med lighter

Moren til en av elevene som var med på skoleturen sier til TV 2 at noen skal ha sprayet parfyme og fiklet med en lighter. På kort tid var brannen i gang.

– Det spredte seg utrolig fort, for elever og lærere handlet det bare om å komme seg nedover til skolen, sier hun.

Politiet vil ikke kommentere opplysningene overfor NTB.

Les bakgrunn: 150 slåss mot brannen på Frøya

Fem helikoptre har vært i luften for å slukke brannen, men disse er nå satt på bakken ettersom det er mørkt.

Håper to vann kan stoppe brannen

Brannmannskapene håper to vann vil fungere som en branngate for lyngbrannen på Frøya. Beveger flammene seg nord for vannene, vil bebyggelse stå i fare.

Bebyggelsen som nå evakueres, ligger på nordsiden av de to vannene.

– Brannen er fortsatt ikke under kontroll, og vi driver nå og evakuerer folk, sier fungerende ordfører Martin Nielsen i Frøya kommune til NTB ved 16.30-tiden onsdag.

Sprenge is?

Brannvesenet fikk etter hvert avlastning av brannmannskaper fra nabokommunene, blant annet Orkdal, Ørland og Gauldal

Lokale frivillige stilte dessuten med firehjulinger (ATV-er) som kunne ta seg fram i det ulendte terrenget.

Fem helikoptre ble satt inn i slukningsarbeidet i løpet av dagen, tre av dem kom rett fra brannen i Flatanger. Men da mørket falt på måtte de settes på bakken.

Ettersom sjøvannet ligger langt unna brannområdet, vurderer brannvesenet om de skal hente vann fra en innsjø i morgen.

– Innsjøen er islagt, så da må vi sprenge hull i isen. Vi må antakeligvis bruke dynamitt, sier brannsjef Andreas Kvingedal til VG.

På hotell

I løpet av ettermiddagen ble omkring 200 personer evakuert fra området rundt Sandvika nordvest på øya. I tillegg har flere valgt å forlate området på eget initiativ, forteller Metlied.

Mange ble innlosjert på Hotell Frøya og Dolmsundet hotell på naboøya Hitra, men kommunen oppfordret folk som har ledig husrom om å melde seg.

Mariann Arntzen fikk ti minutter på å evakuere fra huset sitt i frykt for at brannen vil nå bebyggelsen.

– Jeg tok ned bildene av ungene og har tatt med meg foto-negativer, fortalte hun til lokalavisa Hitra-Frøya.

Flere klassetrinn fra Sistranda skole gikk på skøyter på et vann rett ved der brannen startet. TV 2 siterte en mor som sa noen unger hadde lekt med lighter på stedet, og at dette skulle ha utløst brannen.

– Det er ikke noe informasjon som vi jobber med. Vi har ikke satt av folk til etterforskning. Akkurat nå jobber vi med å sikre hus og beboere, sier operasjonsleder Metlied til NTB.

– Uvirkelig

Ordfører i Frøya kommune, Martin Nielsen, vil heller ikke kommentere hva som kan være brannårsaken, ifølge VG. Han beskrev situasjonen som uvirkelig onsdag.

Brannen på Frøya er den tredje storbrannen på kort tid. De skjer i områder der det er svært tørt på grunn av lite nedbør, mens vind har bidratt til å spre flammene og skapt problemer for slukningsarbeid. Skogbrannen i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag ble slukket onsdag formiddag, etter å ha herjet i halvannet døgn og ødelagt 55 bygninger, mens 40 bygninger ble totalskadd i brannen i Lærdal for halvannen uke siden.