Rettsmedisinerne konkluderer ulikt på samme funn i Kongo

French er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland, som i august i fjor ble funnet død på badet på cella som de to delte i Ndolo-fengselet i Kinshasa i Kongo. Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Norske og kongolesiske rettsmedisinere er enige om at Tjostolv Moland døde ved hengning, men det blir opp til dommerne å avgjøre om det var drap eller selvmord.

Mens de kongolesiske ekspertvitnene mener at blåmerkene på Molands kropp tyder på kamp og at han ikke hengte seg selv, mener de norske at merkene er påført av Moland selv før han døde.

Les også: Dommer: - Tror vi vil bli ferdige tirsdag

– Selvpåførte skader

– Skadene på kroppen hans er ikke påført av andre, sa rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen, som var den første av tre leger som forklarte seg for retten. Stray-Pedersen har 1.500 rettsmedisinske undersøkelser bak seg, og beskrev hva som skjer når et menneske dør og hva en rettsmedisiner ser etter når han utfører sine undersøkelser. Dette fikk han gjøre uavbrutt, mens dommerne noterte flittig.

Ifølge Stray-Pedersen døde Moland tidlig søndag 18. august i fjor. Mange prøver er blitt tatt av avdøde og fordelt mellom norske og kongolesiske eksperter etter obduksjonen, men de kom til ulike resultater. Prøvene viser blant annet at Moland hadde en promille på 2,7.

Døde av henging

– Dødsårsaken er henging. De toksikologiske undersøkelsene viser at han var påvirket av alkohol, og ut ifra hva vi har hørt her har han drukket en stor flaske vodka, sa Stray-Pedersen og mener Moland tok sitt eget liv. Han understreket likevel at det er opp til retten å avgjøre om de står overfor et drap eller selvmord.

Moland var ikke påvirket av noen rusmidler, men det ble funnet en liten mengde bezodiaspiner i blodet hans, et middel som kan brukes som hjelp til å sove. Moland skal ha tatt medisinen tre til fire dager før han døde.

Stray-Pedersen avviste videre at Joshua French hadde merker etter kamp i ansiktet da Moland ble funnet død. Han forklarte at merket på Frenchs kinn var irritert hud som er forenlig med gråt og ikke en bloduttredelse.

Ikke tegn til kamp

Åstedsgransker Tom Luka fra Kripos undersøkte fengselscella fem dager etter at Moland ble funnet død. Cella hadde da hele tiden vært stengt. Han fant verken tegn til kamp i cella eller at French hadde forsøkt å rengjøre cella eller på annen måte skjule spor etter at Moland var død.

Hans kongolesiske kollega François Nkuna Shindani hevdet imidlertid at merkene på Moland måtte stamme fra slag. Shindani kritiserte også sine norske kolleger for å legge for stor vekt på obduksjonsrapporten framfor funn på åstedet.

Den kongolesiske rettsmediseren Tshomba Hondo utelukket derimot at Moland tok sitt liv, og mener også at Moland døde inne på cella og ikke på badet.

– Alle hengninger er ikke selvmord. Det er sant at selvmord ved hengning er det som oppstår oftest, men det skjer også ved ulykker, sa den kongolesiske rettsmedisineren og satte spørsmålstegn ved hvorvidt Moland var i stand til å forsvare seg fordi han var beruset.

Gammelt utstyr

Toksikolog, professor Josephat Ndelp-di-Phanzu, innrømmet at han ikke sitter på det samme tekniske utstyret som sine norske kollegaer.

– Jeg visste at dette var en person som hadde drukket, men jeg kunne ikke si noe om mengden, og derfor lot jeg dette med alkohol ligge for jeg hadde ikke nok prøver, sa Ndelo-di-Phanzu.

Han fortalte at han likevel fant spor av benzodiazepiner. Ifølge professoren overrasket dette funnet hans norske kollega Stray-Pedersen.

Aktor Nkulu sådde tvil om Stray-Pedersens troverdighet ettersom han ikke hadde uført prøvene selv, men hadde fått hjelp av spesialistkolleger i tråd med vanlig praksis. Han mener hele rapporten burde skrotes.

Under oppsummeringen ville dommer Serge Kabando vite hvorfor French og Moland reagerte så ulikt på mengden alkohol kvelden før Moland ble funnet død. French selv forklarte at de to mennene reagerte ulikt på alkohol. Rettsmøtet fortsetter førstkommende fredag.