Graasvold: – En nokså bortkastet dag i retten

Your browser doesn't support HTML5 video.

Graasvold: - Bortkastet dag i retten
De norske ekspertvitnene fikk ikke vitne i rettssaken mot drapstiltalte Joshua French fredag, men slipper trolig til tirsdag.

Fredag var det lagt opp til at både den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen og Kripos-etterforsker Håvard Aalmo skulle forklare seg om sine funn i forbindelse med etterforskningen av dødsfallet til Tjostolv Moland.

Tydelig frustrert fikk de beskjed om at de likevel ikke fikk forklare seg.

– Jeg konstaterer bare at jeg ikke får vitne, men jeg håper jeg får gjort det på et senere tidspunkt. Derfor vil jeg ikke si for mye nå, sier Stray-Pedersen til NTB. Han kan bli et avgjørende vitne.

De norske vitnene ble avvist fordi flere kongolesiske ekspertvitner ikke var til stede, men disse skal være på plass når retten settes igjen tirsdag.

– Dette ble dessverre en dag som var nokså bortkastet, men vi fikk nettopp noe som vel kan kalles en garanti om at den norske rettsmedisineren får forklare seg tirsdag, sier Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold etter at dommer Serge Kabondo hevet retten.

Les også: Rettssaken i Kinshasa fortsetter tirsdag

Graasvold hadde ikke snakket med sin klient etter at den lange rettsdagen, men sier French begynner å bli alvorlig sliten, blant annet av å stå oppreist i mange timer i den sterke varmen.

– Kranglefanter

Det ble riktignok ført andre vitner, blant andre fengselsdirektør Flory Kabimba Lukusa. Aktor ba ham fortelle om forholdet mellom de to nordmennene, og han fortalte at de ofte kranglet.

– De hadde ofte en voldelig oppførsel, og de kranglet med de andre innsatte, fortalte fengselsdirektøren.

– Men når de ble konfrontert med det, nektet de begge og sa de bare hadde noen diskusjoner.

Frenchs forsvarer Marie André Mwila avviste at det ofte var trøbbel knyttet til de to nordmennene og påpekte at fengselsdirektøren tidligere hadde sagt at «det ikke var noen problemer» mellom de to.

– Løy om vodka

En svært eksaltert aktor Nkulu fortsatte så med å hevde at French løy da han tidligere under rettssaken forklarte at han og Moland drakk seg fulle på vodka i timene før Moland døde.

– Det var ikke noe vodka, og det er heller ikke funnet spor av etanol i blodet til Moland. Joshua French har en ganske hemningsløs fantasi, sa han. Påstanden står stikk i strid med den norske obduksjonsrapporten, som konkluderer med at Moland hadde en promille på 2,7 da han døde.

– Jeg registrerer at han prosederer på at det ikke skal ha blitt drukket alkohol på cella til French og Moland den natten. Men i våre undersøkelser av den døde er det funnet alkohol, og jeg vet at aktor har fått vår rapport, forteller Stray-Pedersen.

Les også: - Dette er helt normalt

Beskyldt for flere løgner

Joshua French er tiltalt for drapet på kameraten Tjostolv Moland, som ble funnet død på cella i august i fjor. Aktoratet hevder at French dopet ned Moland med beroligende midler før han kvalte ham.

Men ifølge obduksjonsrapportene fra både Kripos og fra kongolesisk politi ble det påvist kun små mengder beroligende midler som ikke var nok til å ta livet av Moland.

Under rettssaken fredag ble det også mye snakk om at French og Moland hadde en kniv inne på cella. Tjostolv Moland har angivelig hengt seg, og French har forklart at han brukte kniv for å kutte tauet og få Moland ned.

Aktor hevdet derimot at det ikke ble funnet noen kniv og gjentok flere ganger at French hadde kvalt kameraten.