Bygger nye barrikader i Kiev

Your browser doesn't support HTML5 video.

Opposisjonsleder: – Samtaler har ikke ført til noe Les mer Lukk

Demonstranter i Kiev bygget nye barrikader i sentrum natt til fredag. Samtalene med Ukrainas president Viktor Janukovitsj har skuffet mange av dem.

Kvelden i forveien hadde tre opposisjonsledere et nytt møte med Ukrainas president Viktor Janukovitsj, uten at det ble gjort store fremskritt.

– Vi hadde en liste med krav som vi ikke fikk oppfylt. Vil vi gi etter? Nei! Så nå bygger vi barrikader, sa tidligere økonomiminister Arsenij Jatsenjuk, som deltok på møtet.

Om lag tusen demonstranter skal ha forlatt Uavhengighetsplassen litt utpå natten og begynt å bygge nye barrikader et sted som ligger nærmere presidentens kontorer. Barrikadene består av sekker fylt med snø.

– Fører oss bak lyset

Også den tidligere boksemesteren Vitalij Klitsjko var skuffet etter det fire timer lange møtet med presidenten.

– Det er ingen vits å sitte ved forhandlingsbordet med noen som allerede har bestemt seg for å føre deg bak lyset, sa han.

Både Klitsjko og Jatsenjuk uttalte seg imidlertid mer positivt om møtet da de talte til demonstrantene litt tidligere på kvelden.

– Vi hadde i oppgave å stase blodsutgytelsene. Sjansene for å klare det, er veldig gode, sa Jatsenjuk da.

Den tidligere ministerens optimisme overbeviste ikke demonstrantene, og mange buet og ropte «løgnere» under opposisjonsledernes første tale.

Selv om presidenten avviste mange av kravene deres, kom det noe ut av torsdagens møte. Partene skal ha blitt enige om all politivold må opphøre og at flere pågrepne skal løslates.

Midlertidig våpenhvile

Tidligere på dagen ble det inngått en midlertidig «våpenhvile» mellom demonstrantene og politiet.

I tillegg lovet lederen for Ukrainas nasjonalforsamling at den vil holde et ekstraordinært møte neste uke. Da skal demonstrantenes krav – også kravet om at regjeringen må gå av – diskuteres. En ny, omstridt lov som regulerer demonstrasjoner, skal gjennomgås.

Opposisjonens protestaksjoner startet først før jul da regjeringen gjorde kuvending og valgte å ikke signere en bred samarbeidsavtale med EU.

Beslutningen vekket til live motsetningene fra oransjerevolusjonens dager mellom russiskvennlige og vestvennlige krefter i det splittede landet med nesten 50 millioner mennesker.

Stormet guvernørkontorer

Demonstrasjonene blusset opp igjen da de folkevalgte for en uke siden vedtok den nye loven. Den gjør det blant annet ulovlig å sette opp telt, scener eller forsterkere uten tillatelse.

Konflikten mellom regjeringen og opposisjonen den siste tiden har først og fremst preget hovedstaden Kiev. Men torsdag utspant det seg dramatiske scener også i en rekke andre byer i den vestlige delen av landet.

Rasende demonstranter stormet kontorene til guvernørene i minst fem ulike regioner. Guvernør Oleg Salo i regionen Lviv erklærte at han går av etter at en gruppe opposisjonelle kom seg inn på kontoret hans og ropte «revolusjon!»