Ukrainas drama flyttes fra gaten til parlamentet
En demonstrant i Kiev kaster en molotovcocktail mot opprørspolitiet. Statsminister Mykola Azarov har anklaget demonstrantene for å ha bidratt til at «terrorister» har inntatt gatene. Nå skal de folkevalgte diskutere om han bør gå av. (Foto: Vasilij Fedosenko / Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk
Nasjonalforsamlingen har behov for å diskutere opposisjonens krav, blant annet «regjeringens avgang» og den omstridte loven som ble vedtatt for en uke siden, opplyser forsamlingens leder Volodymyr Rybak.
Det skjer i en spesialsesjon i forsamlingen neste uke. Ifølge analytikere kan enden på visa bli at den upopulære statsministeren Mykola Azarov blir ofret for å skape ro.
– Situasjonen krever en snarlig løsning, sa president Viktor Janukovitsj torsdag.
Han lover samtidig at det ikke vil bli innført unntakstilstand i Ukraina.
Den omstridte loven som ble vedtatt sist uke, søker å legge bånd på sivilsamfunnet og stanse gatedemonstrasjoner. Den utløste rasende demonstrasjoner i hovedstaden Kiev. Opptøyene har kostet fem mennesker livet, og 300 er skadd.
Les også:Ukraina inne i et avgjørende døgn
Går gjennom loven
Torsdag ble det klart at Europarådet skal gå gjennom loven.
– Statsministeren vil konsultere Europarådets ekspertise om disse lovene og gjennomføre endringer som er i tråd med våre standarder, sier rådets generalsekretær Thorbjørn Jagland til NTB.
Han møtte torsdag statsminister Azarov under World Economic Forum i Davos.
– Vi har sagt at vi vil ha våre vurderinger klare slik at nasjonalforsamlingen har dem når den kommer sammen, sier Jagland med henvisning til forsamlingens spesialsesjon neste uke.
Les også:- Ekstremt alvorlig i Ukraina
Han vil ikke si om utviklingen torsdag har gjort ham mer optimistisk med tanke på å finne en løsning, men sier likevel:
– Dette er et veldig viktig punkt når det gjelder å få partene til å snakke sammen. Det er viktig at man får brakt dette over i en saklig diskusjon basert på de juridiske forpliktelser Ukraina har overfor Europarådet.
Sterke reaksjoner
Både lovvedtaket og de påfølgende gateslagene i Kiev har vakt sterke reaksjoner.
– Det er regimets ansvar å sørge for sikkerhet også for dem som demonstrerer, fastslår statsminister Erna Solberg (H) .
– Slik situasjonen er nå, er det landets ledelse, med statsministeren og presidenten i spissen, som er nødt til å ta tak og sørge for at voldshandlingene slutter, og at man kommer inn i en annen fase i utviklingen, uttalte Solberg til NTB i Davos torsdag.
Les også:Lavrov: - Situasjonen i Ukraina ut av kontroll
Der møtte hun FNs generalsekretær Ban Ki-moon som før møtet ba Janukovitsj om å lytte «mer oppmerksomt til befolkningens bekymringer, problemer og lengsler».
Den tyske statsministeren Angela Merkel reagerer også sterkt og sier hun er sjokkert over måten loven ble vedtatt på. Hun ber regimet beskytte befolkningens grunnleggende rettigheter, men avviser likevel å vurdere sanksjoner mot ukrainske ledere.
Rasende over lov
Opposisjonens protestaksjoner startet først før jul da regjeringen gjorde kuvending og valgte å ikke signere en bred samarbeidsavtale med EU.
Beslutningen vekket til live motsetningene fra oransjerevolusjonens dager mellom russiskvennlige og vestvennlige krefter i det splittede landet med nesten 50 millioner mennesker.
Demonstrasjonene blusset opp igjen da de folkevalgte for en uke siden vedtok den mye omtalte loven. Den gjør det blant annet kriminelt å sette opp telt, scener eller forsterkere uten tillatelse, å ikle seg finlandshette eller hjelm og å kjøre i bilkortesje med mer enn fem biler.
Torsdag ble det inngått en midlertidig våpenhvile mellom demonstranter og opprørspoliti.