Nordmann pågrepet i USA – risikerer 100 års fengsel

En norsk forretningsmann ble 16. desember pågrepet av FBI i USA, siktet for bedrageri og hvitvasking. Den totale strafferammen er på inntil 100 års fengsel.

Mannen er blitt etterforsket av det føderale politiet FBI i et år, og han ble pågrepet like før han skulle fly til Fredrikstad for å feire jul med sin syke far, skriver Nettavisen NA24. I siktelsen står det at mannen muligens ville flytte hjem til Norge. Spesialagent Katia Harp, som leder etterforskningen var derfor redd mannen skulle rømme USA.

Etterforskningen gjelder blant annet bedrageri og etterforskning. FBI mener mannen har skaffet over 12 millioner kroner fra ti investorer og at han har løyet på seg en stilling han ikke hadde.

– Han bestrider anklagene, og vi mener han har en god sak, sier forsvarer Knut Johnson til Nettavisen NA24.

Fordi siktelsen er på ti punkter og straffer for flere lovbrudd i USA ofte sones etter hverandre i stedet for samtidig, risikerer mannen å bli sittende svært lenge i fengsel.

– Strafferammen for den aktuelle paragrafen er på ti år per tilfelle, forteller Johnson.

Mannen som er pågrepet, flyttet til USA på 1990-tallet i forbindelse med studier. Siden har han blant annet vært i ledelsen i flere amerikanske selskaper.