Sørsudansk opprørsleder åpner for samtaler

En regjeringssoldat i byen Malakal etter at den ble gjenerobret av sørsudanske regjeringsstyrker. Tirsdag meldes det om kamper i Bor. Foto: James Akena (Reuters) Les mer Lukk

Sør-Sudans president Salva Kiir og opprørslederen Riek Machar reiser til Etiopia for samtaler. Det kan ligge an til det første møtet ansikt til ansikt mellom de to siden konflikten i landet begynte.

Det er den etiopiske regjeringen som melder at Machar har sagt han er åpen for samtaler, og at han sender en delegasjon til Addis Abeba for forhandlinger.

En talsmann for Etiopias statsminister bekrefter at opprørerne sender en tre-mannsdelegasjon, og at delegasjonen er ventet i byen tirsdag kveld.

Han opplyser at også Sør-Sudans regjering kommer til forhandlingene i Etiopia, og at president Salva Kiir selv er med i delegasjonen.

Machar har ikke gått med på en våpenhvile, ifølge BBC, og kampene i landet fortsetter. Kiir sier på sin side at det ikke kommer på tale å dele makten med Machar siden han har forsøkt å iverksette et kupp.

Truer med sanksjoner

Den afrikanske union (AU) har truet med sanksjoner mot opprørerne i Sør-Sudan og alle som oppmuntrer til vold i den unge nasjonen.

På et møte i Gambia i Vest-Afrika gjorde Sør-Sudans naboer det klart at de er oppgitt over den blodige konflikten. De gir partene frist til tirsdag for å legge ned våpnene og søke en fredelig løsning.

Hittil er det imidlertid ingen tegn til at kampene slutter. Tirsdag melder opprørerne at de igjen har tatt kontrollen over Bor, som regjeringsstyrkene gjenerobret fra opprørerne i forrige uke.

Les også: Væpnede ungdommer på krigsstien i Sør-Sudan

Uklart i Bor

Bors borgermester, Nhial Majak Nhial, sier på telefon fra regjeringsstyrkenes hovedkvarter at en del av byen er på regjeringsstyrkenes hender og en annen del på opprørernes hender.

Informasjonsminister Michael Makuel la til at opprørerne hadde nådd inn til sentrum av byen, og at kampene fortsatte. Men han benekter at opprørerne har tatt byen.

Tusener av mennesker har de siste dagene flyktet fra Bor på grunn av frykt for blodige kamper om opprørerne forsøkte å ta byen tilbake.

Det er ikke klart akkurat hvem som slåss i Bor, om det er opprørssoldatene til tidligere visepresident Machar, eller om det en løs gruppe militser som har herjet i området i flere dager.

Les også: Bred innsats for å snu voldsutvikling i Sør-Sudan

To ukers kaos

Landet ble kastet ut i kaos 15. desember da det brøt ut kamper mellom grupper av soldater i hovedstaden Juba. Uroen spredte seg raskt til store deler av landet.

President Salva Kiir beskyldte sin tidligere visepresident Machar for å prøve å iverksette et kupp. Machar krever at Kiir går av, mens Kiir avviser å dele makten med opprørerne.

Minst 1.000 mennesker er drept og 200.000 mennesker er på flukt fra kampene i de siste to ukene.

Kilder i oljenæringen sier at oljeproduksjonen som landet er helt avhengig av, er redusert med 15 prosent siden uroen startet.

Begge de to viktigste oljeproduserende delstatene er blant de fire delstatene som er mest berørt av uroen. I delstaten Unity er alle oljeinstallasjonene stengt ned.