Samtaler i Nord-Irland bryter sammen

Den amerikanske diplomaten Richard Haass kunngjør at samtaler i Nord-Irland er endt uten resultat. Foto: Cathal McNaughton (Reuters) Les mer Lukk

Maratonforhandlinger mellom lederne av Nord-Irlands katolikker og protestanter brøt sammen tirsdag uten at partene var kommet til enighet.

Den amerikanske diplomaten som leder samtalene mellom Nord-Irlands fem største partier, sier at samtalene endte uten resultatet i femtiden om morgenen etter 18 sammenhengende timer med tautrekking.

Samtalene er et forsøk på å dempe spenningen mellom folkegruppene i den britiske provinsen som har gjort 2013 til et av de verste årene på ti år når det gjelder opptøyer og uro. Det er ikke fastsatt noen dato for når samtalene kan fortsette.

– Det hadde vært fint om vi kunne kommet ut i natt og sagt at alle partiene hadde samlet seg om teksten. Men vi er ikke der, sa Richard Haass, som var rådgiver til USAs tidligere president George W. Bush på Nord-Irland.

Nord-Irland har i hele 2013 vært preget av gatevold og angrep fra militante grupper som er uenige i freds- og maktdelingsavtalen fra 1998 som satte sluttstrek for 30 år med sekterisk vold mellom katolikker og protestanter.

De katolske nasjonalistene ønsker at Nord-Irland skal bli en del av Irland, mens de protestantiske unionistene ønsker at Nord-Irland skal forbli britisk.