Helikopter skal evakuere isfaste passasjerer i Antarktis

De 74 forskerne, turistene og besetningen om bord i Akademik Sjokalskij har vært isfast etter en snøstorm julaften, og de venter nå på at den australske isbryteren Aurora Australis skal komme fram. Lørdag måtte det kinesiske skipet Xue Long avblåse redningsaksjonen og sette kursen bort fra forskningsfartøyet. Foto: Andrew Peacock/REUTERS/NTB scanpix. Les mer Lukk

Et kinesisk helikopter skal evakuere passasjerer og mannskap fra forskningsskipet Akademik Sjokalskij, som har sittet fast i isen i Antarktis siden julaften.

Dersom værforholdene tillater det, skal det kinesiske helikopteret evakuere 52 passasjerer og fire besetningsmedlemmer, melder det russiske utenriksdepartementet. Det er både forskere og turister om bord.

Helikopteret flyr fra isbryteren Xue Long, Snødragen, som selv ble sittende fast i isen da den forsøkte å nå det russiske forskningsskipet.

Også den australske isbryteren Aurora Australis har forsøkt å redde de 74 personene om bord i Akademik Sjokalskij, men måtte snu da skipet var 18 kilometer unna det russiske forskningsskipet.

Les også: Uvisst om forskningsskipet kan løsnes fra isen i Antarktis

En fransk isbryter har også forsøkt å hjelpe de isfaste.

– Snø og vind gir dårlig sikt og gjør det vanskelig og farlig for Aurora Australis å fortsette redningsaksjonen i dag. Vi fortsetter når været blir bedre, sa en talsperson for den australske sjøfartsmyndigheten AMSA mandag.

Akademik Sjokalskij sitter fast cirka 185 kilometer øst for den franske stasjonen Dumont D'Urville på Antarktis, og cirka 280 mil sør for Hobart på Tasmania.