Ekspert: – Jeg ville dratt til vinter-OL til tross for terroren

Politi vokter stedet der en buss eksploderte i Volgograd i morgentimene mandag. Russlands president Vladimir Putin har gitt ordre om en kraftig opptrapping av sikkerheten etter de to terrorangrepene. Foto: Sergei Karpov (Reuters) Les mer Lukk

De to blodige terroranslagene i Volgograd har økt uroen for sikkerheten under det kommende OL i Sotsji. Russlandseksperter sier de likevel ikke ville vært nervøse for å dra til OL.

– Til tross for bombene ville jeg dratt til Sotsji, sier Flemming Splidsboel Hansen, lektor i russisk politikk ved universitetet i København, til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Hansen er ikke i tvil om at mange vil være bekymret og tenke at det også kan komme angrep i Sotsji når det skjer i Volgograd, og at flere vurderer å heller følge OL på skjermen.

De to eksplosjonene søndag og mandag har tatt livet av minst 32 mennesker.

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen er imidlertid enig med Hansen og sier at hun ikke ville vært redd for å dra til OL.

– Angrepene i Volgograd utgjør ikke større fare for terrorangrep i Sotsji, sier Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

Les også: Putin strammer inn etter terroraksjoner i Volgograd

Hverdagskost

Russlandsekspert Gudrun Persson ved det svenske forsvarets forskningsinstitutt mener at de to terrorangrepene ikke kom uforutsett.

– Det går av bomber hver uke i regionen, og omtrent tusen personer dør og skades av volden hvert eneste år, sier Persson til det svenske nyhetsbyrået TT.

Wilhelmsen sier at frykten hausses opp på grunn av all informasjonen man nå får gjennom mediene.

– Det er verken større eller mindre grunn til å frykte å reise til området nå, sammenlignet med før disse to bombene, sier hun til NTB.

I oktober ble seks mennesker drept da en kvinnelig selvmordsbomber angrep en buss i Volgograd. Persson mener at det burde vært oppvekkeren.

– To bomber to dager på rad er et tegn på at myndighetene ikke håndterer sikkerheten, sier hun.

Bakgrunn: – Selvmordsbomber bak ny terroraksjon i Volgograd

Har nådd målet

Wilhelmsen mener terroristene ikke ønsker å ramme verken utøvere eller publikum under OL, men at de allerede har nådd målet sitt.

– Hvis det viser seg at opprørsbevegelsen i Nord-Kaukasus står bak terroren, så har de allerede oppnådd deler av målet som er å bruke OL i Sotsji til å ramme sin motstander, de russiske styresmaktene, sier hun.

Wilhelmsen mener at terrorangrepene brukes til å sette OL i Sotsji, som er Putins prestisjeprosjekt, i et dårlig lys fordi folk tror terroren vil ramme også der.

– Dette er ikke blind vold, men angrep utført av mennesker med en agenda. De er i krig mot det russiske regimet, og ved å ramme sivilbefolkningen avslører de Putins påstand om at han har klart å skape fred i Nord-Kaukasus, sier hun.

Les også: OL-troppen følger med på situasjonen i Russland

– Irriterende stor sikkerhet

Hansen tror at de russiske myndighetene nå vil slå hardt ned på islamister og militante i det nordlige Kaukasus, og spesielt i Dagestan, hvor situasjonen er minst under kontroll.

– Russland vil gå langt for å forhindre nye angrep. Sannsynligvis vil islamister bli fengslet av preventive grunner i dagene som kommer, sier han.

Sannsynligheten for at sikkerheten blir trappet opp i Sotsji fremover er stor, med tanke på at det kun er en drøy måned til vinterlekene starter.

– Jeg ville nok irritert meg over de enorme sikkerhetsoppbudene, og jeg tror sikkerhetskontrollene vil bli veldig forstyrrende, sier Hansen.

Wilhelmsen tror sikkerheten i utgangspunktet er stor, men at det kan være mulig å øke den ytterligere.

– Hvis de klarer å øke sikkerheten, så gjør de det. Men ressursene er begrenset, og det kan gå ut over andre byer, sier hun.