Over 50.000 til gatene etter journalistvold i Ukraina

En demonstrant fester gule og blå bånd på en bru som krysser Dnjeper-elva. Demonstrasjonene i Kiev ser ikke ut til å avta med det første. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Kievs gater var søndag fulle av demonstranter som viste sin avsky mot journalistvolden som forverret den allerede spente situasjonen i Ukraina.

Demonstranter har tatt til hovedstadens gater i mengder denne måneden. De har rast mot myndighetenes nye linje, der bånd til EU brytes til fordel for forholdet til Russland.

Søndag skal over 50.000 demonstranter marsjere mot president Viktor Janukovitsjs strengt bevoktede eiendom. Demonstrantene roper ut støtte til journalisten Tetjana Tsjornovol, som ble banket opp etter å ha skrevet flere kritiske artikler om ukrainske myndigheter.

– Vi vil fortsette å ta til gatene fram til myndighetene endrer grunnloven og begrenser presidentens makt, sier pensjonisten Tetjana Kornjenko, en av demonstrantene på Uavhengighetsplassen.

Journalisten Tsjornovol var en prominent skikkelse i de EU-vennlige demonstrasjonene som har preget Kiev siden Janukovitsj gikk bort fra en historisk avtale med EU og heller pleiet vennskapet med Russland ytterligere.

Hun ble revet ut av bilen sin og overfalt tirsdag og bildet av hennes blodige ansikt gikk verden rundt.