Uvisst om forskningsskipet kan løsnes fra isen i Antarktis

Barbara Tucker, en av passasjerene på det fastfrosne forskningsskipet MV Akademik Shokalskiy, får selskap av en pingvin mens hun venter på en ny isbryter. Er isen rundt fartøyet opp mot 3-4 meter, må forskerne evakueres og skipet bli igjen. Foto: AFP PHOTO /Andrew Peacock / www.footloosefotography.com/NTB scanpix. Les mer Lukk

En australsk isbryter er på vei for siste forsøk på å løsne det russiske forskningsskipet Akademik Shokalskiy som er fastfrosset i Antarktis-isen.

Et nytt forsøk er planlagt gjennomført søndag. Men utfallet er fortsatt uvisst for den internasjonale besetningen om bord på fartøyet, som har ligget fast i isen siden julaften.

Den kinesiske isbryteren Xue Long (Snødragen) måtte avbryte redningsarbeidet lørdag da den selv ble sittende fast i ismassene bare få kilometer unna.

Les: Isbryteren nådde ikke frem til det isfaste skipet i Antarktis

Det australske fartøyet Aurora Australis er på vei for å gjøre et nytt forsøk på å få frigjort Akademik Shokalskiy. Det er ventet at de er framme midt på dagen søndag.

Den australske isbryteren kan håndtere is som er opp til 1,6 meter tykk, men det fryktes at isen rundt det russiske fartøyet nå er opp mot 3 eller 4 meter tykk.

Se også: Kjempeisfjellet som bryter seg løs i Antarktis

Besetningen om bord vil eventuelt bli hentet ut med helikopter som er om bord på det kinesiske skipet.

Les også: Andhøy nektet å vedta bot - nå må han i retten