UP-sjef: – Unngå å kjøre, hvis du ikke må

To personer mistet livet i en frontkollisjon mellom en personbil og en varebil på fylkesvei 170 ved Heia i Fet kommune i Akershus torsdag ettermiddag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Sjefen for utrykningspolitiet ber bilister unngå å kjøre bil 2. juledag etter at fem mennesker har mistet livet i trafikken på samme dag.

– Mange steder i landet bør bilister unngå å kjøre hvis det ikke er nødvendig. Rett og slett. Jeg hørte Vegvesenet si det i dag. Og jeg tror det er et godt råd. Det er en sterk advarsel, men dette været må vi ta alvorlig, sier Runar Karlsen, sjef for Utrykningspolitiet (UP) til NRK.

Les også: Tre omkom i ulykke i Sogn og Fjordane

I løpet av 2. juledag har totalt fem personer mistet livet i trafikkulykker i henholdsvis Akershus og Sogn og Fjordane. I tillegg er en kvinne kritisk skadd i en ulykke på Sørlandet og en mann sitter fastklemt etter en ulykke i Telemark. Det har også vært mange mindre ulykker og utforkjøringer.

Les også: To omkom i ulykke på Romerike

– Mange steder i landet er det veldig, veldig glatt. Det er viktig å redusere farten kraftig når man er usikker. Det er det eneste virkemiddelet du har som bilist: Å redusere farten. Farten gjør skadepotensialet mye større, sier Runar Karlsen.

Problemet er at selv om det er plussgrader i lufta gjør tele i bakken enkelte steder asfalten svært glatt.