Valgkommisjonen vil utsette valget i Thailand

Også i dag har det vært sammenstøt mellom demonstranter og politi i Bangkok. Foto: Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

Valget i Thailand bør utsettes, mener valgkommisjonen i landet, som viser til den omfattende politiske uroen i landet.

Fakta om situasjonen i Thailand  

* Yingluck Shinawatra har vært statsminister siden 2011. Hun er søster av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et kupp i 2006 og senere dømt til to års fengsel in absentia for maktmisbruk og korrupsjon.

* Den siste runden med politisk uro brøt ut da regjeringen i oktober foreslo et amnesti for personer som er dømt for politisk-relaterte lovbrudd i perioden 2006 til 2013. Forslaget ville ha gitt Thaksin anledning til å vende hjem fra eksil, uten å måtte sone dommen.

* Demonstrantene, som ledes av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban, krever regjeringens avgang.

* Yingluck har svart med å oppløse nasjonalforsamlingen og utlyse nyvalg 2. februar.

* Opposisjonen, som har tapt gjentatte valg, vil ikke ha nyvalg, men erstatte regjeringen med et såkalt Folkeråd som ikke skal velges av folket.

Torsdag ble en politimann drept og over 60 mennesker ble skadd i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter i hovedstaden Bangkok.

– Vi kan ikke organisere frie og rettferdige valg i henhold til grunnloven under de rådende forhold, sier et av medlemmene i valgkommisjonen, Prawit Rattanapien.

Protesterer mot nyvalg

Opposisjonen i Thailand har i flere uker demonstrert med krav om regjeringens avgang.

Statsminister Yingluck Shinawatra har svart på kravet med å oppløse nasjonalforsamlingen og skrive ut nyvalg 2. februar, noe opposisjonen ikke vil ha.

Torsdag var representanter for over 30 politiske partier samlet på et fotballstadion i Bangkok, for å registrere sin deltakelse i valget.

Demonstranter forsøkte å stanse arrangementet, og det kom til harde sammenstøt. Politimannen som ble drept, skal ha blitt skutt.

– Han ble skutt i brystet og fraktet til sykehus med helikopter. Et legeteam forsøkte i over en halvtime på å gjenopplive ham, opplyser en talsmann for sykehuset.

Forlenget arm

Opposisjonen ser på statsminister Yingluck Shinawatra som en forlenget arm for sin eldre bror, landets tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et militærkupp i 2006 og som siden har levd i eksil.

Opposisjonslederen Suthep Thaugsuban, som tidligere var visestatsminister, vil i erstatte landets demokratisk valgte regjering med et såkalt folkeråd, med håndplukkede representanter fra ulike sektorer. Folkevalgt blir rådet imidlertid ikke.

Kupp

Får Suthep det som han vil, skal rådet lede landet i en overgangsperiode til de mener at forholdene ligger til rette for nyvalg. Hvor lang overgangsperioden skal være, eller hva som menes med at forholdene skal ligge til rette, er uklart.

Uavhengige observatører advarer mot Sutheps retorikk og ideer, og mener at han i realiteten legger opp til et kupp. Det har Thailand hatt nok av tidligere, med til sammen 18 kupp og kuppforsøk siden 1932.