Truet seg ut av fengsel med kniv – kjørte av veien i stjålet bil

To menn som satt varetektsfengslet i Vadsø skadet en fengselsbetjent da de truet seg til frihet med kniv første juledag. Litt over en time seinere ble de pågrepet, etter å ha kjørt av veien.

Politiet kalte inn alle tilgjengelige ressurser da meldingen om den dramatiske flukten kom inn klokken 17.55.

De to mennene i 20-årene brukte en kniv til å true seg ut av fengselet. En fengselsbetjent ble påført kuttskader på hendene før fangene la på sprang til fots. Et ektepar som var i ferd med å legge ut på kjøretur like ved ble overrumplet, og truet med kniven til å gi fra seg bilen.

– Bilen sto på tomgang og en mann og kona var på vei ut for å kjøre. Fangene kom løpende til fots og tok vel den første og beste bilen de fant. Bileieren ble truet med kniv, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen i Øst-Finnmark politidistrikt til NTB.

– Kjørte fort i flukten

Deretter la de to rømlingene på flukt i bilen de hadde ranet til seg. Men da de kom til Mortensnes ved Varangerbotn, drøyt 30 kilometer unna fengselet, sa det stopp.

Bilen kjørte av veien og de to mennene ble funnet i et hus like ved kort tid seinere. 19.12 ble de pågrepet av politiet.

– Vi vet ikke noe om hvorfor de kjørte av veien, men en bil som lå bak dem litt før melder at de kjørte fort, sier Syversen.

Ekteparet som ble bilranet kom fra det uten fysiske skader, og heller ikke fengselsbetjenten ble alvorlig fysisk skadd. De to fangene på flukt skal imidlertid ha blitt oppfattet som skremmende.

– De har klart å få tak i en kniv inne i fengselet, og så truet seg ut, sier Syversen.

Tok betjent som gissel

VG skriver at de fangene brukte en brødkniv fra fengselets kjøkken da de rømte. Fengselsbetjenten skal ha blitt truet til å ta med seg fangene gjennom fengselet og ut av døra.

– Betjenten utløste selv alarmen, kom seg løs og tilbake til fengselet. Han blir tatt godt vare på. Jeg skal ha en debrifing med de andre ansatte, sier fengselssleder Bård Buljo til VG.

Han sier at kolleger kom til, men ikke grep inn i situasjonen.

– De opptrådte helt som de skulle.

Hadde sittet inne en ukes tid

Politiet bevæpnet seg i søket etter de to rømte fangene, som nå er siktet for legemskrenkelse og ran etter at de ranet til seg en bil etter rømningen.

De to satt varetektsfengslet for ran og legemsbeskadigelse og hadde ikke sittet i fengselet i mer enn rundt en uke. De er imidlertid kjenninger av politiet begge to. De ble onsdag kveld fraktet til politistasjonen i Vadsø der de blir sittende inntil videre.