Omfattende utskiftninger i Tyrkias regjering

Både miljøminister Erdogan Bayraktar (ytterst til høyre.), innenriksminister Muammer Güler og økonomiinister Zafer Caglayan (begge i midten) leverte onsdag sine avskjedssøknader etter at deres sønner er trukket inn i en stadig mer omfattende korrupsjonsskandale i Tyrkia. Foto: Reuters Les mer Lukk

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan skifter ut ti ministre i regjeringen.

Den omfattende regjeringsendringen kommer etter at både innenriksministeren, økonomiministeren og miljøministeren trakk seg tidligere på dagen onsdag i det som ser ut til å bli en stadig mer alvorlig korrupsjonsskandale.

Utskiftningene dreier seg om nesten halvparten av ministrene, og de som erstattes er blant andre EU-minister Egemen Bagis, dessuten økonomi-, innenriks-, miljø- og justis-, transport- og industri- og visestatsminister.

Korrupsjonsskandale

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan presenterte onsdag kveld en liste med nye ministre for president Abdullah Gül, bare timer etter at tre ministre hadde søkt avskjed som følge av en korrupsjonssak.

Både Tyrkias innenriksminister, økonomiminister og miljøminister trakk seg onsdag i det som ser ut til å bli en stadig mer alvorlig korrupsjonsskandale.

Økonomiminister Zafer Caglayan meldte onsdag at han trekker seg, men betegnet samtidig korrupsjonsetterforskningen som har pågått den siste tiden, som et «skittent knep» mot regjeringen.

– Jeg trekker meg fra min post slik at sannheten kan komme fram, sa Caglayan.

Like etterpå meldte også innenriksminister Muammer Güler og miljøminister Erdogan Bayraktar sine avskjeder.

Alvorlig for Erdogan

Bayraktar trekker også Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan inn i saken.

– Jeg mener at også statsministeren må trekke seg, sier Bayraktar til den private TV-kanalen NTV.

Korrupsjonsskandalen truer med å sende Erdogan ut i den verste stormen han har opplevd siden han kom til makten for over 11 år siden.

Etterforskningen har skapt splid mellom regjeringen og rettsapparatet og har også ført til at utenlandske investorers tillit har falt, ifølge tyrkiske tjenestemenn.

Statsministeren har svart med å anklage politiet for å bedrive «en skitten» etterforskning for å undergrave regjeringspartiet AKP, og med å gi et titall politisjefer sparken, blant dem politisjefen i Istanbul.

Erdogan var også raskt ute med å presentere en ny liste med ministre. Om det er større utskiftninger på gang var onsdag kveld uvisst. Det var ventet at Erdogan ville komme med en uttalelse senere på kvelden.

Sønner innblandet

Ingen av de tre ministrene som onsdag trakk seg, er selv innblandet i korrupsjonsskandalen som har utfoldet seg i Tyrkia den siste tiden. Men alle ministrene har sønner som var blant 24 personer som ble pågrepet i forrige uke i forbindelse med korrupsjonsetterforskning mot den statseide banken Halkbank.

Også bankens direktør er tiltalt i saken etter at politiet fant et beløp som tilsvarer nærmere 30 millioner kroner, gjemt i en skoeske hjemme hos ham.

I tillegg etterforskes en rekke personer som er mistenkt for underslag, svindel og bestikkelser i forbindelse med offentlige anbud.