FN:

– Tusener drept i Sør-Sudan

MANGE OFRE: Dette barnet er bare ett av mange barn som har blitt skadd i den pågående konflikten i Sør-Sudan, der flere tusener fryktes drept. Foto: James Akena (Reuters) Les mer Lukk

Tusener av sørsudanere har blitt drept i volden som har herjet i Sør-Sudan den siste uka, melder FN.

FNs humanitære sjef i Sør-Sudan, Toby Lanzer, sa julaften at han ikke var i tvil om at tallet på drepte er flere tusen. Etter å ha fått rapporter fra flere sykehus, sier Lanzer:

– Dette er ikke lenger en situasjon der vi kan snakke om at hundrevis av mennesker har mistet livet. Jeg er ikke i tvil om at det dreier seg om tusener.

Massegraver

Tidligere julaften kom det melding om at en massegrav med 75 lik er funnet i delstaten Unity i Sør-Sudan. Det er også rapportert om ytterligere to massegraver i hovedstaden Juba, opplyser FN.

En talskvinne for FN sier at det trolig er likene av 75 SPLA-soldater som ble funnet i massegraven i Unity.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, oppfordrer begge sider i den pågående konflikten til å beskytte sivile, og sier politiske og militære ledere må være klar over at de kan bli stilt til ansvar for krigsforbrytelser.

Klar for samtaler

Julaften meldte Sør-Sudans president Salva Kiir at regjeringshæren har tatt tilbake kontrollen over byen Bor, som er hovedstad i delstaten Jonglei. Byen ligger om lag 200 kilometer nord for hovedstaden Juba. Opprørsstyrkene inntok Bor 18. desember.

– Styrker som er lojale mot regjeringen har tatt kontrollen over Bor, opplyste Kiir tirsdag.

Den avsatte visepresidenten, Riek Machar, opplyste julaften til den franske radiokanalen RFI at han er klar for fredssamtaler med president Salva Kiir. USAs utenriksminister John Kerry oppfordret tirsdag Machar til å inngå våpenhvile og gå inn i samtaler med president Salva Kiir.