Kalasjnikov er død, men rifla hans lever videre

Russeren Mikhail Kalashnikov, som fant opp AK-47, er død 94 år gammel. Arkivfoto: Maxim Marmur (AFP Photo) Les mer Lukk

Mikhail Kalasjnikov understreket alltid at han bare ville forsvare moderlandet da han konstruerte sin AK-47. Våpenet, som er kalt et av verdens største masseødeleggelsesvåpen, lever videre etter skaperens død.

Kalasjnikov døde mandag, 94 år gammel, opplyser presidenten i republikken Udmurt. Han ble regnet som en nasjonalhelt både i Sovjet-tiden og det moderne Russland, etter å ha bygd det som skulle bli verdens mest populære håndvåpen.

Rifla beskrives som et av verdens største masseødeleggelsesvåpen. Geriljagrupper, terrorister og soldater i alle tenkelige hærer har benyttet seg av våpenet, og mer enn 100 millioner eksemplarer skal ha blitt produsert og sendt ut i verden.

Kalasjnikov måtte flere ganger svare på spørsmål om hva han tenker om at hans våpen har tatt livet av så mange mennesker:

– Sover godt om natten

– Jeg sover godt om natten. Det er politikerne som må få skylden for at de ikke er blitt enige og har tydd til vold, sa han i 2007, ifølge The Independent.

Den unge bonden ble såret i strid under andre verdenskrig, og har forklart at ideen til rifla kom der han lå i sykesenga. Ideen var enkel og grei: Han ville sette sammen en rifle som var lett å lage og enkel å bruke. Det lyktes han med.

De første eksemplarene ble satt sammen i 1947, og sovjetiske hæren tok våpenet i bruk i 1949.

Ikon på krigsherjet kontinent

Rifla er blitt ikonisk, ikke minst på grunn av det bøyde magasinet som gjør den lett å kjenne igjen.

Våpenet har vært svært populært i Afrika og preger blant annet flagget til Mosambik. Bilder av barnesoldater med AK-47-rifler i hendene har gått verden rundt.

– Jeg fant den opp for å beskytte moderlandet. Jeg har ingen anger og ikke noe ansvar for hva politikerne har gjort med den, har han sagt.

Ifølge Russia Today reflekterte Kalasjnikov imidlertid mer over temaet ved andre anledninger.

– Skulle funnet opp gressklipper

– Jeg er stolt over oppfinnelsen min, men jeg er lei meg for at den brukes av terrorister. Jeg ville foretrukket å ha funnet opp en maskin som kunne hjulpet bøndene med deres arbeid, for eksempel en gressklipper.

Russeren har vært syk den siste tiden og er blitt behandlet på et sykehus i Izjevsk vest for Uralfjellene. Kalasjnikov fylte 94 år i november, og sa da ifølge Voice of Russia at dagen skulle feires med de nærmeste vennene.

Kort tid etter at nyheten om at riflemakeren er død, understreket Kalasjnikov-gruppen at den fortsatt skal lage rifler, og er i gang med produksjonen av en ny versjon av rifla, melder RIA Novosti.