Siste Pussy Riot-medlem løslatt

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pussy Riot-medlem kaller amnestiet et PR-stunt Les mer Lukk

Det siste Pussy Riot-medlemmet, Nadezjda Tolokonnikova, ble mandag løslatt fra fengsel. «Russland uten Putin» ropte hun idet hun kom ut av fengselsporten.

Aljokhina (25) og bandkollega Nadezjda Tolokonnikova (24) var to av de mange tusen fangene som i forrige uke ble benådet av president Putin.

Lille julaften ble først Aljokhina løslatt fra arbeidsleiren i Nizjnij Novgorod, mens Tolokonnikova ble sluppet ut fra fengselet i Krasnojarsk i Sibir noen timer senere, ifølge en melding som mannen hennes, Pjotr Verzjilov har lagt ut på Twitter.

Idet Tolokonnikova ble løslatt, ropte hun høyt «Russland uten Putin».

Les også: Pussy Riot-medlem løslatt i Russland

– Ville ha avvist amnestiet

Det var en smilende Maria Aljokhina som møtte pressen på togstasjonen i Nizjnij Novgorod etter løslatelsen. Men hun kaller amnestiet som presidenten har gitt til flere tusen fanger, for lite annet enn et PR-stunt.

– Dette er ikke et amnesti, det er et vanhelligelse av begrepet, sa hun og la til at amnestiet bare er gitt til en liten gruppe dømte.

– Dette amnestiet er ikke humant ment, det er bare et PR-stunt. Dersom jeg hadde hatt mulighet til å avvise amnestiet, hadde jeg gjort det, sa hun videre.

Det første Aljokhina gjorde etter løslatelsen, var å besøke menneskerettsorganisasjonen Komiteen mot tortur. Der hadde hun møte med flere menneskerettsaktivister, ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

Les også: Putin: - Pussy Riot gikk over alle grenser

Putin-kritikk

Aljokhina og Tolokonnikova ble i forrige uke benådet av Russlands president Vladimir Putin. De to ble dømt til to års fengsel for ordensforstyrrelse motivert av religiøst hat etter å ha tatt seg inn i den store Frelserkatedralen i Moskva i februar i fjor. Sammen med resten av punkebandet Pussy Riot framførte de en sang med hard kritikk av presidenten.

Da politiet aksjonerte mot gruppa et par uker senere, ble Aljokhina og Tolokonnikova pågrepet sammen med et tredje medlem, Jekaterina Samutsevitsj. De ble dømt til to års fengsel, men Samutsevitsj ble løslatt på prøve tidligere i år.

Aljokhina og Tolokonnikova skulle egentlig ha sittet i fengsel fram til mars neste år.

Amnesti

Den russiske nasjonalforsamlingen vedtok onsdag i forrige uke et forslag fra president Vladimir Putin om amnesti for flere tusen fanger. Blant dem er den tidligere oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij, som for få dager siden ble benådet og satt fri.

Også 28 utenlandske og to russiske Greenpeace-aktivister, som er siktet for oppvigleri etter å ha aksjonert mot en russisk oljeplattform i Arktis i september, er omfattet av amnestiet. De ble alle løslatt mot kausjon i november, men det er ikke kjent når de får forlate Russland.

Ifølge presidenten gis amnestiet i forbindelse med feiringen av 20-årsjubileet for den russiske grunnloven. Men flere kritikere sier Putin nå gjør dette for å «kvitte seg» med noen av problemene som kunne ha skapt «unødig støy» i under vinter-OL i Sotsji, som begynner om halvannen måned.