Tusener demonstrerte mot rasisme og nazisme i Stockholm

– Når nazistene sier hat, svarer vi med kjærlighet, lød en av parolene i Kärrtorp søndag. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

15-20.000 personer samlet seg i Kärrtorp sør i Stockholm søndag for å demonstrere mot angrepet mot en antirasistisk markering samme sted forrige helg.

Titusenvis av mennesker, inkluderte en rekke svenske toppolitikere, samlet seg for å vise avsky mot angrepet fra nynazister og rasister sist søndag.

Tilstrømningen var så stor at hovedarrangementet måtte flyttes fra T-bane-stasjonen til en idrettsplass i nærheten.

– Vi synes det er viktig å vise hva vanlige mennesker mener, sier Ewa Tuneback og Jörgen Franzén, som deltok i markeringen, til nyhetsbyrået TT.

Det ble holdt taler og appeller, og en rekke artister opptrådte under arrangementet.

«Når nazistene sier hat, svarer vi med kjærlighet», lød en av parolene i Kärrtorp.

Angrep markering

Forrige søndag ble flere personer skadd da nynazister brått gikk til angrep mot en antirasistisk markering, der også flere barnefamilier deltok, ved T-banen i Kärrtorp.

Flere personer ble skadd, og politiet er blitt kritisert for ikke å ha tatt faren for voldelige sammenstøt alvorlig nok i forkant. Bare seks politibetjenter var til stede under demonstrasjonen.

I motsetning til forrige helg møtte politiet mannsterke opp under søndagens demonstrasjon. Rundt 150 uniformerte politifolk og et ukjent antall sivilkledde betjenter arbeidet i området hele dagen.

Bombehunder

Politiet gjennomsøkte også Kärrtoprs idrettsplass og områdene rundt på forhånd, blant annet med bombehunder, ifølge Aftonbladet.

Markeringen gikk rolig og udramatisk for seg, men en liten gruppe fra Svenska Motståndsrörelsen oppholdt seg i nærheten av idrettsplassen. Ifølge SVT skal politiet ha punktmarkert gruppen og pågrepet en av personene.

En 24 år gammel mann ble søndag begjært varetektsfengslet for drapsforsøk under uroen forrige helg.

Mannen er blitt utpekt som en av lederne for en venstreekstrem gruppe som kaller seg Revolusjonær Front. Han er siktet for å brukt kniv mot angriperne, men mener han handlet i nødverge, ifølge Dagens Nyheter.

Nettkampanje

I løpet av søndagen ble det avholdt antirasistiske markeringer også i Borås, Luleå, Malmö, Motala og Östersund, og det er planlagt tilsvarende demonstrasjoner flere steder i Sverige neste uke.

Parallelt med massemarkeringen i Kärrtorp lanserte Aftonbladet en underskriftskampanje på internett under vignetten «Jeg er også i Kärrtorp», for personer som ikke var der fysisk, men som var der «i sitt hjerte».

Ved 16-tiden søndag hadde 52.000 personer skrevet under på oppropet.