Khodorkovskij vil ikke inn i russisk politikk

Mikhail Khodorkovskij fotografert under et besøk på et museum i Berlin. Den tidligere oljemilliardæren sa søndag at han ikke ønsker seg noen rolle i russisk politikk. Han tror heller ikke det blir mulig for ham å reise hjem til Russland med det første. Foto: Steffi Loos / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Den frigitte tidligere oljemilliardæren Mikhail Khodorkovskij sier han ikke vil forsøke å skaffe seg noen form for rolle i russisk politikk, Han har skrevet brev til president Vladimir Putin om dette.

Khodorkovskij sa på en pressekonferanse i Berlin søndag at han heller ikke vil gi seg inn i noen ny rettslig strid om oljekonsernet Yukos.

Som Yukos-sjef var han Russlands rikeste mann, men i 2005 ble han dømt for økonomiske lovbrudd, og han fikk en ny dom i 2010.

Til Tyskland

Han ble løslatt sist fredag, og reiste til Tyskland, etter at tyskernes tidligere utenriksminister Hans-Dietrich Genscher hadde bidratt til forhandlingene om en frigivelse.

Søndag sa Khodorkovskij at juridiske forhold foreløpig gjør det umulig for ham å dra tilbake til Russland.

Han framholdt at han har lovet Putin å holde seg utenfor politikken, og at han derfor heller ikke vil gi penger til opposisjonen i Russland. Men Khodorkovskij fastholder at han ble uskyldig dømt som ledd i en politisk maktkamp.

Ingen tilståelse

– Makthaverne har alltid villet ha en tilståelse fra meg, men det kunne jeg ikke godta, sa han. På direkte spørsmål fra journalistene om han føler at han står i takknemlighetsgjeld til Putin, svarte han diplomatisk: – Jeg gleder meg over hans beslutning.

Mens Khodorkovskij foreløpig ikke ønsker å dra tilbake, holder russiske myndigheter døren åpen for ham. President Putins talsmann Dmitrij Peskov sa i helgen at Khodorkovskij står «absolutt fri» til å komme til Russland. (©NTB)