– Pilot styrtet fly med vilje

Piloten hadde «en klar intensjon» om å styrte flyet, mener granskerne. 34 mennesker døde da flyet krasjet 30. november i Namibia. Foto: AFP/ NTB scanpix Les mer Lukk

En pilot krasjet et mosambikisk passasjerfly med vilje i slutten av november, ifølge en gransking. Alle 34 om bord omkom.

Den foreløpige granskingen av ulykken viser at pilot hadde «en klar intensjon» om å styrte flyet ved at han manipulerte flyets autopilot. Bakgrunnen for handlingen er ukjent og granskingen fortsetter.

Passasjerflyet fra det mosambikiske flyselskapet LAM styrtet nordøst i Namibia.

Flyet med 28 passasjerer og seks besetningsmedlemmer var på vei fra Maputo i Mosambik til Luanda i Angola.

Ignorerte advarsler

Ifølge granskingskommisjonen låste piloten seg inne i cockpit og ignorerte advarsler om at flyet var i ferd med å styrte. Han slapp ikke co-piloten inn i cockpiten kommer det fram av opptakene i flyets såkalte svarte boks.

– Man kan høre klart og tydelig alarmsignaler og hvordan noen hamrer på døra for å komme seg inn, sier leder for luftfartsmyndighetene i Mosambik, Joao Abreu.

Flyhøyden ble manuelt endret tre ganger, fra 38.000 fot til 592 fot under havnivå, og flyets hastighet ble også endret, ifølge granskingsrapporten.

Flyets svarte boks blir analysert av amerikanske luftfartsmyndigheter.

34 døde

Granskingskommisjonen har medlemmer fra Mosambik, Angola, Botswana, Brasil, Kina, Namibia og USA.

Blant de omkomne var ti mosambikere, ni angolanere, fem portugisere, en franskmann, en brasilianer og en kineser, opplyser selskapet.

Flyet var av typen Embraer 190, produsert i Brasil.

EU la i 2011 ned forbud mot fly fra selskapet LAM i europeisk luftrom. Årsaken var betydelig sikkerhetssvikt. (©NTB)