Sp-ordfører: Navarsete må gå av

Sp-leder Liv Signe Navarsete får kritikk fra sine egne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Les mer Lukk

Sp-leder Liv Signe Navarsete må gå av på landsmøtet neste år, og Marit Arnstad må overta, mener ordfører Even Moen (Sp) i Stor-Elvdal.

Fakta om Sp-rapporten  
• I kjølvannet av høstens stortingsvalg, det svakeste for partiet noensinne, satte Senterpartiet ned et evalueringsutvalg. Det la fram sin rapport for sentralstyret onsdag.


• Rapporten baserer seg på svar fra 429 tillits- og folkevalgte på kommunenivå, alle fylkeslagene og 81 personer på sentralt nivå. Utvalget har også dybdeintervjuet 28 personer på alle nivåer i Senterpartiets organisasjon.

• Utvalgsleder Bengt Fasteraune slår fast at det i valgkampen ikke var den nødvendige tillit mellom partiets fremste tillitsvalgte, og at det er behov for å tenke nytt.

• Rapporten påpeker også at Sp opplevde regjeringsslitasje og at partimedlemmene så på Sosialistisk Venstreparti som en utfordring.

• Senterpartiets medlemstall er halvert siden 2000, og det er behov for økt medlemsverving i hele organisasjonen, både for å sikre økonomien og for å øke muligheten til aktivitet, heter det i rapporten.

VG har snakket med 15 Sp-ordførere landet rundt. Sju av dem er avventende, mens to ønsker at dagens ledelse blir sittende.

Fem ordførere er ifølge avisa klokkeklare på at det må endringer til i ledelsen.

– Jeg tror vi må bytte leder. Vi har i perioden med Navarsete stupt på målingene, i valgene og på medlemstallet. Jeg har ikke noen jevnlig kontakt med partilederen, men jeg oppfatter at hun har en litt spesiell lederholdning, sier Even Moen til avisa.

Ifølge Sps egen oversikt har partiet ordførervervet i 93 av landets 428 kommuner.

Les også: Navarsete angrer på «røyke ut»-utsagn

– Allerede til våren

Til NRK sier Moen at lederskiftet bør komme allerede til våren. Han får støtte av ordfører Kåre Helland i Sør-Aurdal.

– Det som kommer fram, er alvorlig. Det må gjøres vurderinger rundt ledervervet fram mot landsmøtet. Jeg ser en stor utfordring i mangelen på klare arvtakere i partiet, for også nestlederne har opptrådt på forskjellige måter som ikke åpenbart er bra, sier Helland til VG.

En av dem som støtter Navarsete, er Gjerstad-ordfører Kjell Trygve Grunnsvoll.

– Ting har ikke vært på stell og som de bør være, men jeg mener det er feil å skyte på Liv Signe Navarsete alene, sier han.

Navarsete ønsker ikke å kommentere saken verken overfor NRK eller VG.

Les også: Navarsete får kritikk for klappjakt

Rapport

Kritikken har mot Sp-lederen kommet fra mange hold etter at partiets interne gransking ble presentert onsdag.

– Det er klart det er tøft for meg personlig. Likevel synes jeg ikke rapporten i dag var så tøff som det er å vite at det er folk i partiet som vil så vondt at de lekker utvalgte deler av rapporten for å skade meg. Lekkasjene var velplassert for å peke på meg som leder, men rapporten adresserer ledelsen, sa Navarsete til NTB.

Hun understreket at det ikke var første gang informasjon kommer ut og varslet at partiet skal jobbe for å sette en stopper for lekkasjene.

– Hele partiet lider under en slik kultur, sa Sp-lederen.

«Nervøs og usikker»

En mye omtalt lekkasje kom i VG flere uker før rapporten ble lagt fram. I et innspill fra et fylkeslag ble Navarsete omtalt som «nervøs og usikker».

I Politisk Kvarter torsdag morgen varslet Sp-lederen at et mål var å «røyke ut» den eller de som hadde lekket opplysninger. Dagen etter angret hun og forklarte til NRK at hun hadde vært på julebord kvelden før intervjuet..

– Jeg skulle aldri reist på Politisk Kvarter den dagen. Etter en så tøff onsdag, og så julebord på kvelden, og sein natt, burde jeg kanskje holdt meg unna å stille på radioen klokka 7.45 på morgenen, sa Navarsete.