Norske piratjegere kom hjem til jul

Statsminister Erna Solberg i samtale med besetningsmedlem Thomas Gjesdal (il høyre) etter at KNM Fridtjof Nansen lørdag kom til Bergen lørdag. Til venstre står skipssjefen, kommandørkaptein Ståle Pedersen. Foto: Forsvaret / NTB scanpix. Les mer Lukk

De norske piratjegerne som har tjenestegjort utenfor Somalia, kom hjem lørdag. I Bergen ventet et gledelig gjensyn med familie og venner – og heder fra statsministeren.

Statsminister Erna Solberg (H) roste offiserene og gastene for innsatsen da fregatten KNM Fridtjof Nansen la til kai på Haakonsvern i Bergen.

De fikk også Forsvarets operasjonsmedalje for arbeidet de har gjort for å beskytte den sivile skipsfarten.

Enormt stolt

– Dere har gjort en formidabel jobb for Norge, for NATO og for tryggheten i hele dette området, som betyr så mye for skipstrafikken i verden. Jeg er enormt stolt over den innsatsen dere har gjort, sa Solberg i talen.

Les også: Kronprinsen: Antipirataksjonen lykkes

Den norske fregatten var flaggskipet i antipiratoperasjonen Ocean Shield i Adenbukta og Indiahavet. Styrken ble ledet av flaggkommandør Henning Amundsen. Han er fornøyd med oppdraget som nå er over.

– Ett kapret fartøy er ett for mye. Jeg har klart å holde nullen, sa han.

Fortsatt pirater

Amundsen understreker at pirater fortsatt finnes i farvannene utenfor Somalia og i Indiahavet og at det stadig gjøres forsøk på å kapre skip, men at antallet angrepet er gått ned – mye takket være marinestyrkene i området.

Det er første gang Norge har ledet en av NATOs stående maritime styrker.

– Vi vet at situasjonen til havs ikke er løsrevet fra situasjonen på land. Somalia er et land med dype sosiale, politiske og økonomiske problemer. Kriminalitet på sjøen er en følge av det, sa statsminister Solberg om piratproblemet i området.

To besetninger har rotert på oppdraget i Adenbukta og Indiahavet. Da fregatten la til kai lørdag, var det ni uker siden besetningen sist hadde sett sine kjære.

Lenge hjemmefra

Skipssjefen på KNM Fridtjof Nansen, kommandørkaptein Ståle Pedersen, mener det har vært krevende å være så lenge hjemmefra, men at det kanskje var enda mer krevende for dem som satt hjemme og ventet.

– Jeg vil derfor rette en stor takk til alle dere. Dere fortjener en medalje dere også, sa Pedersen til familiene som var møtt fram.

Noe av det siste mannskapet på Nansen gjorde før de satt kurs hjem til Norge var å redde 13 personer som var i havsnød i Adenbukta.

Mens KNM Fritjof Nansen er kommet hjem til Norge, er en annen fregatt, KNM Helge Ingstad, på vei for å bistå i arbeidet med å hente ut kjemiske stridsmidler fra Syria.