Høyreekstremister holder stand i Hellas

Tilhengere av Gyllent daggry demonstrerer ved den greske nasjonalforsamlingen. Flere av partiets ledere straffeforfølges etter en rekke voldsepisoder og drap som knyttes til partiets tilhengere. Foto: Yorgos Karahalis / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Drap, vold og rettsforfølgelse til tross: Høyreekstreme Gyllent daggry har så langt ikke latt seg knekke på målingene i Hellas.

Fakta: Gyllent daggry  

* Gresk høyreradikalt parti, ofte beskrevet som fascistisk eller nynazistisk.

* Etablert som bevegelsen i 1983, og registrert som politisk parti i 1993.

* Ledes av Nikolaos Mikhaloliakos.

* Fikk 6,97 prosent av stemmene ved parlamentsvalget i mai 2012 og 21 seter i nasjonalforsamlingen. Dette var først gang partiet kom inn i parlamentet.

* Ved nyvalget i juli samme år gikk de noe tilbake til 6,92 prosent, og fikk 18 mandater.

* I etterkant av drapet på den venstreorienterte rapperen Pavlos Fyssas, som ble stukket ned av en Gyllent daggry-tilhenger 18. september, har Mikhaloliakos og andre flere fremtredende partimedlemmer blitt arrestert.

(Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia) (©NTB)

– Grekerne forstår at det er snakk om en konspirasjon mot oss. Det er bare å se på de siste målingene, sier Ilias Kasidiaris.

Gyllent daggrys talsperson og ordførerkandidat i Aten er blant seks ledere i det høyreekstreme partiet som kan stå foran et langvarig oppgjør i rettssalen. Anklagelisten påtalemyndigheten forbereder mot dem, er lang.

– Det er trolig den verste sammensvergelsen i det moderne Hellas' historie, mener Kasidiaris og ser en internasjonal konspirasjon.

– Dette er en politisk anklage diktert fra maktsentre i utlandet, spesielt EU-kommisjonen, USA og den jødiske lobbyen i USA, hevder han.

Begynnelsen på slutten?

18. september ble en mørk dag i Hellas' historie, men så også ut til å bli begynnelsen på slutten for høyreekstreme Gyllent daggry.

Antifascisten Pavlos Fyssas ble knivstukket og drept av en støttespiller av partiet. Det greske samfunnet reagerte med avsky og krav om handling mot Gyllent daggry.

Politiske partier kan ikke forbys i Hellas, så det ble rettsvesenet som aksjonerte. Påtalemyndigheten har tatt i bruk en lov opprinnelig myntet på organisert kriminalitet og anklager lederne for å tilhøre en kriminell organisasjon. Partistrukturen er et så strengt hierarki at ledelsen er ansvarlig for hva som har foregått, er argumentet.

Årsakene finnes fortsatt

Drapet på Fyssas ga et klart dykk på målingene. Men så ble to partimedlemmer drept, og Gyllent daggry har klatret igjen. Partiet er fortsatt tredje størst.

– Årsakene til at Gyllent daggry rykket til forgrunnen av gresk politikk, finnes fortsatt, forklarer journalisten Dimitris Psarras.

Og det er ikke bare retorikken mot innvandring som skaffer partiet tilhengere, sier han.

– Viktigere er de økonomiske problemene, arbeidsledigheten, håpløsheten og kollaps i tilliten til den politiske ledelsen, mener Psarras, som har skrevet bok om partiet han kaller nazistisk og direkte inspirert av Hitlers nasjonalsosialistiske parti.

Søkelys

Beskrivelsen medlemmene bruker om seg selv, er greske nasjonalister.

Emblemet deres ligner et hakekors, svartkledde sympatisører har arrangert en rekke marsjer og demonstrasjoner, og rene mobber har skapt skrekk i innvandrerstrøk.

Drapet i september var det som utløste aksjonen mot bevegelsen, men Gyllent daggry og dets tilhengere har vært i påtalemyndighetens søkelys lenge. Flere partimedlemmer er anklaget for angrep på innvandrere.

Bør bli dømt

Etter å ha gått gjennom rettsmaterialet mener Psarras det vil være skandaløst om ikke partiledelsen blir dømt. Partiet svarer det ikke kan holdes ansvarlig for hva de tusenvis av sympatisørene deres gjør, og har offisielt tatt avstand fra drapet på Fyssas.

– Dette var en handling vi har fordømt fra første minutt, sier Kasidiaris, selv kjent for å ha dratt til en meningsmotstander i en direktesendt TV-debatt.

Det demonstrerer ingen voldskultur, men var selvforsvar, sier han.

Politisk forfølgelse

Gyllent daggry og forsvareren deres mener partiet nå er utsatt for politisk forfølgelse og et forsøk fra regjeringen på å bli kvitt en reell utfordrer.

– Oppslutningen deres stiger, de kommer i inn i nasjonalforsamlingen, og da er de plutselig gjengmedlemmer, sier forsvarer Pavlos Sarakis.

Med i underkant av 9 prosents oppslutning på en måling nylig ligger partiet an til et godt EU-valget til våren. «Marerittet Gyllent daggry er tilbake», har avisen Ethnos slått fast.

– Vi er marerittet for alle dem som svikter og stjeler fra dette landet. Men for Hellas er vi et gyllent daggry, svarer Kasidiaris. (©NTB)