Brende frykter borgerkrig i Sør-Sudan

Helsepersonell fra FNs fredsbevarende styrker i Sør-Sudan behandler skadde sivile ved en base i utkanten av hovedstaden Juba. Foto: Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

Konflikten i Sør-Sudan kan utvikle seg til en borgerkrig, advarer utenriksminister Børge Brende (H). FN frykter at 34 sivile ble drept i angrepet på FN-leiren i Aboko.

– Den voldelige konflikten i Sør-Sudan, og stadige rapporter om overgrep mot sivile på bakgrunn av deres etniske tilhørighet, er svært bekymringsfull, sier Brende.

Han oppfordrer landets politiske ledere til å stanse volden og finne en løsning gjennom politiske samtaler. Er det behov for norsk hjelp, er norske myndigheter beredt til å bistå, ifølge utenriksministeren.

Situasjonen i Sør-Sudan forverret seg kraftig forrige helg, da ulike deler av hæren begynte å kjempe mot hverandre.

– Dersom voldsbruken ikke snart kommer under kontroll, frykter jeg en situasjon som i verste fall kan utvikle seg til en ny borgerkrig, sier Brende.

Les også: Frykter sivile er drept på FN-base i Sør-Sudan

Sivile drept i FN-leir

En FN-leir i byen Aboko, hvor sivile hadde søkt tilflukt, ble torsdag angrepet av ungdommer fra den etniske gruppen nuer. Brende fordømmer angrepet på det sterkeste.

Hvor mange som ble drept i Aboko, er imidlertid uklart. FN har bekreftet at to sivile ble drept, men frykter at så mange som 36 sivile kan ha mistet livet. En talsmann for Sør-Sudans president Salva Kiir har uttalt at 54 personer fra folkegruppen dinka ble drept.

I tillegg ble to indiske FN-soldater drept, mens en tredje soldat ble såret. Leiren ble evakuert fredag.

– Hendelser hvor medlemmer av én etnisk gruppe blir drept av medlemmer av en annen, kan få konflikten til å eskalere, sier Odd Evjen fra Kirkens Nødhjelp til NTB.

Han kom tilbake til Norge fra Sør-Sudan for en uke siden. Da var den politiske situasjonen spent, men få trodde konflikten skulle eksplodere slik den gjorde få dager senere.

Les også: Flere savnet etter angrep mot FN-base i Sør-Sudan

– Krevende situasjon

FN-operasjonen i Sør-Sudan ledes av Hilde Frafjord Johnson, tidligere minister i regjeringene til Kjell Magne Bondevik. Den norske obersten Petter Lindqvist er stabssjef ved FNs forsvarshovedkvarter i Sør-Sudan.

Til sammen skal rundt 30.000 sivile ha søkt tilflukt i FN-basene i landet.

– Det er en meget krevende situasjon å håndtere fordi FNs fredsbevarende styrker ikke er satt opp for å drive humanitære operasjoner. Vårt mandat er knyttet til å beskytte sivile, men ikke å holde dem i lang tid i baser, sa Frafjord Johnson til NTB torsdag.

Natt til fredag var det harde kamper ved en militærleir utenfor byen Bentiu. Soldater fra stammene dinka og nuer støtte sammen i en landsby like utenfor byen, forteller den sørsudanske journalisten Bonifacio Taban Kuich til nyhetsbyrået Reuters.

Lange køer

Mange av utlendingene i Sør-Sudan har allerede forlatt landet, mens andre venter på å kunne dra. Kun få nordmenn er igjen i landet, ifølge Utenriksdepartementet (UD).

– Flyplassen er åpen, og det går fly ut av landet. Men de har begrenset kapasitet, og køene er lange, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD til NTB.

Ministre fra flere afrikanske land har reist til Sør-Sudan i et forsøk på å mekle i konflikten. Så langt har imidlertid ikke dette framstøtet gitt konkrete resultater.

– Et militærkupp

Sør-Sudans tidligere visepresident Riek Machar har oppfordret hæren til å styrte president Salva Kiir. De to er ledere for landets største etniske grupper, dinka og nuer.

– Vi har et militærkupp som skaper mye ustabilitet i landet. I noen områder framstilles dette som om det var en etnisk krig basert på rase, sier Sør-Sudans utenriksminister Barnaba Marial Benjamin.

Han legger til at regjeringen ikke vil «oppmuntre til det som skjedde i Rwanda». Opptil 1 million mennesker kan ha blitt drept i folkemordet i Rwanda i 1994.

Spesialstyrker fra Uganda ble fredag utplassert i den sørsudanske hovedstaden Juba, ifølge en statlig ugandisk avis. Sør-Sudans regjering har bedt Uganda om hjelp for å sikre kontrollen over byen.