OPCW: – USA skal ødelegge kjemikalier fra Syria

USA har sagt ja til å ødelegge svært farlige kjemikalier fra Syria. Utenriksminister John Kerry har tidligere bidratt til å få på plass avtalen som førte til at Syria gikk med på å ødelegge alle sine kjemiske våpen. Foto: Carolyn Kaster / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

USA skal ødelegge noen av de farligste kjemikaliene fra Syrias våpenprogram, opplyser OPCW. Norge bidrar med en fregatt, som setter kursen mot Syria neste uke.

Kjemikaliene skal nøytraliseres til sjøs ved hjelp av hydrolyse om bord på et amerikansk skip, opplyste Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) lørdag. USA skal bidra med både teknologi og full operativ støtte og vil i tillegg betale for operasjonen.

Et marinefartøy som skal brukes under operasjonen, blir nå ombygd for å kunne egne seg som støtteskip.

Norge var også et av landene som fikk forespørsel om å destruere kjemikaliene. Norge sa nei, men har i stedet tilbudt seg å bidra med å frakte våpnene ut av Syria.

Allerede neste uke seiler den norske fregatten KNM Helge Ingstad mot Syria, melder VG.

Seilingsordre

Fredag ga Forsvarsdepartementet fregatten seilingsordre. Tidligere i november var det blitt gitt beskjed om at skipet skulle gjøres klar for oppdraget med å frakte kjemiske våpen ut av det borgerkrigsherjede Syria.

– Vi seiler derfor i løpet av kommende uke, sier Bent Ivan Myhre, pressetalsmann i Forsvaret, til VG.

Etter det avisen får opplyst vil den norske fregatten trolig fungere som eskorte for lasteskip som skal stå for selve transporten av kjemikaliene.

Private selskaper

I tillegg har 35 private selskaper sagt seg interessert i å bidra til å destruere andre kjemikalier. De har svart på en forespørsel som OPCW sendte ut for en uke siden. Fredag utløp fristen, og da hadde blant annet det finske selskapet Ekokem meldt sin interesse.

– Vi har uttrykt vår interesse for en del av kjemikaliene på listen. Det er kjemikalier av samme slag som de som vi som regel har å gjøre med, sa Ekokems administrerende direktør Timo Piekkari til Reuters fredag.

Albania sa nei

Kontrakten gjelder 800 tonn kjemikalier og nesten 7,7 millioner liter avfall i form av væske. Dette avfallet kommer fra hydrolyseprosessen. Det er ventet at den endelige planen for destruksjon av Syrias kjemiske stridsmidler skal godkjennes 17. desember.

Ifølge et veikart OPCW har lagt fram, er målet at de prioriterte våpnene skal være ute av Syria innen årsskiftet og ødelagt innen april 2014. For de øvrige våpnene er tidsfristen satt til midten av 2014.

OPCW, som er tildelt årets fredspris, har i flere uker forsøkt å finne en havn ved Middelhavet der de giftigste kjemikaliene kan bli behandlet offshore. Albania var en stund en aktuell kandidat, men trakk senere tilbudet tilbake.