Kina har sendt jagerfly til forsvarssone
Et kinesisk jagerfly av typen Jian-10 fotografert på en medieframvisning på Yangcun flybase ved millionbyen Tianjin i april 2010. Arkivfoto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk
Ifølge statlige kinesiske medier gjennomførte de kinesiske jagerflyene rutinemessige luftpatruljer i tråd med internasjonal praksis, melder BBC.
Kina erklærte en kinesisk luftforsvarssone over omstridte øyer og et havområde i Øst-Kinahavet sist lørdag. Området er på størrelse med arealet til Nord-Norge og Trøndelag til sammen. Både Kina, Japan, Taiwan og Sør-Korea gjør krav på deler av områdene som forsvarssonen dekker.
Kina krever at alle fly som krysser sonen, skal rapportere sine planlagte flyginger til kinesiske myndigheter. Hvis ikke risikerer de det kineserne kaler «forsvarsmessige hastetiltak».
Bryter varselkrav
Den japanske kystvakten opplyste tidligere på dagen at flyene deres hadde krysset forsvarssonen uten å møte noen reaksjon fra Kinas side. Også det sørkoreanske forsvaret har opplyst at et av dets fly har passert gjennom sonen Kina hevder å ha opprettet, uten å melde ifra til kinesiske myndigheter.
Dermed følger Sør-Korea USAs eksempel som tidligere i uken sendte to ubevæpnede B-52 bombefly gjennom samme sone, uten å varsle kineserne.
Flyforsvarssonen som Kina har opprettet, omfatter også en klippe og et område Sør-Korea lenge har gjort krav på. Sør-Korea vil fortsette å patruljere området uten å varsle Kina, ifølge talsmannen.
Australsk kritikk
Australia har også reagert sterkt på sonen, og tirsdag ble Kinas ambassadør kalt inn på teppet av australsk UD.
Dette utløste en voldsom ordstrøm fra Kina, som kalte Australias protest «uansvarlig» og ba regjeringen i Canberra om å «korrigere sin feil». Hvis ikke kunne det skade forholdet mellom de to statene.
Men Australia holder på sitt.
– Når vi mener Australias verdier og interesser blir berørt, mener jeg det er viktig å si ifra hva vi mener, sier statsminister Tony Abbott.
– Ikke USA-press
Utenriksminister Julie Bishop avviser at USA hadde presset Australia til å innta det klare standpunktet.
– Det er langvarig australsk politikk å motsette seg ensidige handlinger eller bruk av tvang som kan øke spenningen som for tiden eksisterer i Øst-Kinahavet, sier hun.
Kina er Australias største handelspartner, men USA er landets viktigste allierte.