Latvias statsminister går av

Latvias statsminister Valdis Dombrovskis (i midten) sammen med landets innenriksminister og en av lederne for redningsarbeidet på ulykkesstedet etter at et kjøpesenter raste sammen i Riga i forrige uke. Nå går statsministeren av. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Latvias statsminister Valdis Dombrovskis går av etter ulykken ved kjøpesenteret i hovedstaden Riga i forrige uke, der over 50 mennesker mistet livet.

Avgangen kaster den baltiske staten ut i politisk uro kort tid før landet etter planen skal slutte seg til eurosonen 1. januar 2014.

– Jeg kunngjør at jeg går av fra stillingen som statsminister og tar politisk ansvar for tragedien, sa Dombrovskis til journalister ifølge det lokale nyhetsbyrået BNS.

Les også: Fortvilt leting i ruinene i Riga

Ikke nyvalg

Kravet om at noen må ta politisk ansvar for tragedien, har økt de siste dagene, ifølge Danuis Auers, professor i statsvitenskap ved universitetet i Riga.

– Men det var likevel uventet at han kunngjør at han går. Dombrovskis har ledet landet lenge sammenlignet med hvor lenge latviske statsministre tradisjonelt har sittet med makten, sier Auers til nyhetsbyrået TT. Dombrovskis har vært statsminister siden 2009.

Latvias president opplyser at han ikke kommer til å skrive ut nyvalg, men at han vil forsøke å danne en ny koalisjonsregjering innen utgangen av året. Den skal styre landet fram til det ordinære parlamentsvalget i oktober neste år.

Etterforskes

Regjeringen har fått kritikk etter ulykken der 54 mennesker mistet livet, og Dombrovskis har tidligere sagt at kollapsen rystet det lille landet. Årsaken er foreløpig uklar. Latvias president Andris Berzins har omtalt ulykken som drap, og lover en rask etterforskning.

Landets innenriksminister har antydet at brudd på byggeforskriftene kan være en årsak til ulykken, men dette benektes av entreprenørfirmaet som var i gang med byggingen av et hageanlegg på kjøpesenterets tak. Firmaet hevder at myndighetene inspiserte og godkjente bygget 19. november, to dager før den fatale kollapsen.

Les også: – Kjøpesenterkollapsen må behandles som drap