Hjelpearbeidere drept i Afghanistan

Syv hjelpearbeidere som jobbet for en fransk hjelpeorganisasjon, er drept nord i Afghanistan, opplyser generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Sju afghanske hjelpearbeidere, som jobbet for en fransk organisasjon, ble i morgentimene onsdag drept i Faryab-provinsen, der norske styrker inntil i fjor hadde ansvaret for sikkerheten.

Ifølge en talsmann for lokale myndigheter i provinsen, Ahmad Jawid, var hjelpearbeiderne ansatt i den franske hjelpeorganisasjonen ACTED.

Væpnede menn stanset hjelpearbeidernes bil og åpnet ild mot dem. Seks av dem ble drept, og en sjuende ble såret, opplyser Jawid til CNN.

Hjelpearbeideren som ble såret, døde kort tid etter av skadene.

– Henrettet

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen, som selv befant seg i Jalalabad lenger sørøst i Afghanistan, bekrefter meldingene.

– De ble henrettet ved at de ble tatt ut av bilene sine like ved Maimana i Nord-Afghanistan, i det området der nordmennene har vært i nærmere ti år, sier Egeland til NRK.

– Dette sier alt om sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, sier Egeland.

Stadig verre

Den USA-ledede invasjonen av Afghanistan, som ble etterfulgt av en storstilt NATO-operasjon der også Norge har deltatt aktivt, har ikke gjort livet enklere for afghanere flest, mener han.

– Det er flere flyktninger nå enn det var i fjor, nesten 200.000 nye internflyktninger som har flyktet fra kamper her i Afghanistan, og de er flere sivile som er drept på grunn av strid her i landet, sier Egeland.