Kaoset råder i Bangkok med massedemonstrasjoner

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kaos under demonstrasjon i Bangkok
Rasende demonstranter i Thailands hovedstad vil kaste landets statsminister.

Mandag fortsatte massedemonstrasjonene ved regjeringsbygninger, TV-stasjoner og militære bygg. Like etter at demonstrantene brøt seg inn i finansdepartementet skal strømmen i bygningen ha blitt slått av.

I tillegg skal demonstranter ha samlet seg utenfor lokalene til informasjonsdepartementet.

Vil kaste statsministeren

Demonstrantene protesterer mot statsminister Yingluck Shinwatara og håper å presse henne til å gå av.

Yingluck Shinwatara har vært Thailands statsminister siden august 2011.

Hun er lillesøsteren til Thaksin Shinwatara, Thailands tidligere statsminister. Han ble avsatt etter et kupp i 2006 og ble senere dømt til to års fengsel for korrupsjon.

Han er for tiden i eksil, men demonstrantene beskylder ham for å styre landet gjennom søsteren.

Thailand har vært dypt splittet siden valget. Den nåværende regjeringen har bred støtte blant landets fattige, men middelklassen er svært misfornøyde med styresmaktene, og beskylder blant annet regjeringen for omfattende korrupsjon.

Siste: Demonstrantene stormet departement i Bangkok

– Ikke ødelegg noe!

Demonstrantene ledes av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban.

– Tirsdag skal vi ta over alle departementene for å vise Thaksins regime at de ikke har noen rett til å styre landet, sa han mandag.

Han ber også demonstrantene om å besinne seg.

– Ta over hver eneste etasje og hvert eneste rom, men ikke ødelegg noe. Få dem til å se folkets makt, sier han ifølge nyhetsbyrået AP.

Titusenvis demonstrerte søndag

Søndag var den største demonstrasjonen siden de blodige protestene i 2010. Så dette er andre dag på rad at motstanderne mot regjeringen tar til gatene.

Les mer: Titusenvis demonstrerte i Bangkok

Les mer om demonstrasjonene i 2010: Ingen vil vike i Bangkok

Dødstallene stiger i Bangkok

Les og se video: Evakuerer ansatte fra taket

Her bør du være forsiktig

Skal du reise til Thailand nå, er det flere steder du bør være forsiktig. Det er fortsatt unntaksbestemmelser i de sentrale bydelene Dusit, Phra Nakhon og Pomprap Sattrupai i Bangkok.

– Norske reisende bør i holde seg orientert om situasjonen, vise genrell aktasomhet og etterkomme anvisninger fra lokale myndigheter. Man bør unngå store folkemengder og områder der det er varselet demonstrasjoner, skriver den norske ambassaden i Thailand på sine nettsider.

Det er også kraftig nedbør og oversvømmelser i noen provinser sør i landet.

Les mer: Her bør du være forsiktig i Thailand nå

Høysterett avfeide grunnlovsendring

I forrige uke ble det klart at de foreselåtte endringene ikke ble godtatt av thailandsk høysterett. Regjeringen forsøkte å endre sammensetningen i Senatet ved å gjøre det øvre kammeret i nasjonalforsamlingen til en folkevalgt representativ forsamling.

I dag er nesten halvparten av plassene forbeholdt personer som er enominerte av ulike samfunnssektorer, mens resten er valgt i provinsene. Den ble vedtatt i 2007. Det var den samme militærjuntaen som fjernet Thaksin Shinwatra fra makten.

Men høysterett fjernet ikke regjeringen fra makten. Til motstanderenes store fortvilelse. Håpet om at den spente situasjonen i Bangkoks gater skulle roe seg ned er så langt gjort til skamme.