Stammeråd taler Karzai midt imot

Hamid Karzai har fått beskjed om å underskrive sikkerhetspakten med USA i løpet av 2013. Her åpner han stormøtet loya jirga, som søndag stemte for sikkerhetspakten. Foto: NTB scanpix / Reuters. Les mer Lukk

Det afghanske loya jirga-rådet stemmer for å inngå sikkerhetspakten med USA umiddelbart, stikk i strid med meldinger fra tidligere i uka.

USA har kommet med harde krav om at sikkerhetspakten – som åpner for at 15.000 utenlandske soldater kan bli værende i Afghanistan etter 2014 – måtte undertegnes i løpet av 2013.

Dette har imidlertid den afghanske presidenten Hamid Karzai avvist de siste dagene. Han har uttalt at avtalen først kan undertegnes etter valget i april neste år.

Søndag stemte imidlertid loya jirga-rådet, det politiske stormøtet der rundt 2.500 klanledere og politikere deltar, for å inngå avtalen med USA og skrive under så fort som mulig.

Rådet oppfordrer Karzai til å skrive under på avtalen umiddelbart.

Immunitetsstrid

USA og NATO skal ifølge planen trekke sine soldater ut av landet neste år. Sikkerhetspakten har vært ett av de viktigste elementene som skal erstatte dagens situasjon.

Ifølge internasjonale nyhetsbyråer har ett av de vanskeligste problemene i forhandlingene vært juridisk immunitet for de amerikanske soldatene som blir igjen. Ett annet stridstema har vært under hvilke omstendigheter amerikanske styrker kan gå inn i afghanske hjem.

Afghanistan har vært sterk kritisk til mye av den amerikanske aktiviteten i landet og har kommet med krav om å få en unnskyldning under forhandlingene om pakten.

Les også: Afghansk stammeråd stemmer for sikkerhetspakt med USA

– Med tanke på den nåværende situasjonen og Afghanistans behov, blir innholdet i denne avtalen støttet i sin helhet av rådsmedlemmene, sier Fazul Karim Imaq, en tjenestemann i rådet.

– Vi ber presidenten skrive under på avtalen før 2013 er over, legger han til.

– Jeg stoler ikke på USA

Karzai har foreløpig ikke kommentert avgjørelsen fra rådet. Presidenten har de siste dagene vært klar på at avtalen ikke kan signeres før etter valget på ny president i april.

Karzai kan ikke stille til gjenvalg. Han har i forbindelse med forhandlingene kommet med krass kritikk av USA.

– Min tillit USA er ikke god. Jeg stoler ikke på dem, og de stoler ikke på meg, sa Karzai da han åpnet stormøtet torsdag.

– Gjennom de ti siste årene jeg vært i strid med dem, og de har ført propaganda mot meg, sa presidenten videre. (©NTB)