– Hemmelige samtaler banet vei for atomavtalen

En hemmelig bakkanal mellom USA og Iran skal ha eksistert i lang tid og skapt et forhandlingsklima som førte til atomavtalen søndag.

Nettstedet Al-Monitor publiserte har kort tid etter at atomavtalen mellom Iran og verdensmaktene ble kjent en større artikkel om det diplomatiske spillet i forkant av Genève-forhandlingene.

En amerikansk tjenestemann bekrefter store deler av artikkelen overfor nyhetsbyrået AFP.

– Alle diskusjoner vi har hatt med iranerne på bilateralt nivå, var ment å styrke og til slutt bli en del av atomforhandlingene, sier tjenestemannen.

Al-Monitor skriver at viseutenriksminister William Burns har ledet den hemmelige bakkanalen. Den ble opprettet allerede før valget i juni, der den mer moderate kandidaten Hassan Rouhani ble Irans president.

Flere har pekt på valget som et vendepunkt i Irans forhold til Vesten. Ifølge Al-Monitor ble den hemmelige bakkanalen svært viktig etter at Rouhani og Barack Obama brevvekslet i august.

Mens Obama og hans utenriksminister John Kerry har tatt små, men symbolske steg i retning mer dialog med Iran, har Burns jobbet hardt i det skjulte. Hans arbeid får mye av æren for utviklingen i forholdet mellom Iran og USA, sier amerikanske tjenestemenn til nettstedet.

– Bill (Burns) kjenner iranerne og han kjenner saken veldig godt, sier en tjenestemann. (©NTB)