London-politiet etterforsker «kollektiv» i slaveri-saken

Politiet holder vakt utenfor inngangsdøren til leiligheten i Lambeth i London der kvinner skal ha blitt holdt fanget i slavelignende kår i 30 år. Foto: Luke MacGregor (Reuters) Les mer Lukk

To av de tre kvinnene som skal ha blitt holdt fanget i 30 år, møtte den mannlige mistenkte gjennom en delt politisk ideologi, opplyser London-politiet.

– De bodde opprinnelig sammen i noe som kan kalles et kollektiv, sier politiets talsmann i en offisiell uttalelse lørdag.

Tjenestemenn går fra dør til dør i nabolaget i håp om å få vite noe som kan kaste lys over saken.

Mannen og kvinnen som er mistenkt for å ha holdt de tre kvinnene fanget i en leilighet i London, kommer opprinnelig fra India og Tanzania. De to er begge 67 år gamle. Etter pågripelsen torsdag ble de løslatt mot kausjon.

– De kom til Storbritannia på 60-tallet, sier overinspektør Steve Rodhouse i en uttalelse. Han kaller etterforskningen «svært kompleks og vanskelig».

De som skal ha blitt holdt fanget under slavelignende forhold er en malaysisk kvinne på 69, en irsk kvinne på 57 og en britisk kvinne på 30.

Les også: Politiet i London: - Har aldri sett noe liknende

Etterforsker bakgrunnen

Rodhouse sier mye er uavklart om det såkalte kollektivet.

– Hvem som var involvert, hva slags kollektiv dette var og hvordan det fungerte er noe vi etterforsker, og vi avdekker nye opplysninger langsomt og møysommelig. Jeg vil ikke si mer om dette nå, sier han.

Kollektivet har av en eller annen grunn opphørt, og kvinnene har endt opp sammen med de mistenkte.

– Hvordan resultatet ble at kvinnene havnet i denne situasjonen i 30 år er noe vi prøver å avdekke, men vi tror følelsesmessig og fysisk mishandling har vært en del av alle ofrenes liv, sier Rodhouse.

Les også: Britisk politi har løslatt mistenkte i «slaverisaken»

Kan være siktedes datter

Den yngste av de tre som skal ha blitt holdt fanget, en 30 år gammel kvinne, har ikke andre papirer enn en fødselsattest.

– Det er all den offisielle dokumentasjonen vi kan finne. Vi tror hun har levd sammen med de andre ofrene og de mistenkte hele livet, men i denne tidlige fasen leter vi fortsatt etter bevis, sier polititalsmannen.

The Guardian erfarer at 30-åringen angivelig er datter av den siktede mannen. Hun har aldri gått på skole, men kan likevel lese og skrive, ifølge avisen.

Politiet understreker at de er meget nøye med ikke å gi ut informasjon som kan føre til at ofrene blir identifisert.

– Forståelig nok er de meget følelsesmessig preget og svært sårbare, sier Rodhouse.

Les også: Kvinnene ble frigjort for en måned siden

Måtte vinne tillit

Politiet legger vekt på at etterforskningen i saken så langt har vært preget av hensynet til de tre kvinnene. Da de ble reddet fra de mistenktes leilighet 25. oktober, var en del av avtalen at politiet ikke skulle gå til noen ytterligere aksjon.

Rodhouse sier politiet siden har arbeidet for å vinne kvinnenes tillit og samle bevis.

– Det arbeidet kulminerte 21. november, da vi kunne pågripe de mistenkte, sier han, og føyer til at ingen av de tre ble meldt savnet i perioden fra 25. oktober til 21. november.

London-politiet kom på sporet av paret etter at de i oktober ble tipset av Freedom Charity, en organisasjon som gir råd og støtte til ofre for tvangsekteskap. Freedom Charity var i sin tur blitt kontaktet av en av kvinnene som ble holdt fanget.

Bakgrunn: Tre kvinner holdt som slaver i London

Organisasjonen sier lørdag at de har hatt en eksplosiv økning i henvendelser etter at historien ble kjent, og har måttet sette inn ekstra mannskap for å svare på alle.