– Kjøpesenterkollapsen må behandles som drap

Sørgende samlet seg lørdag utenfor kjøpesenteret der minst 54 personer mistet livet da taket falt sammen torsdag. Foto: Reuters Les mer Lukk

Latvias president krever en hurtig etterforskning av supermarkedkollapsen som krevde minst 54 liv torsdag.

Dødstallet er ventet å stige. Latvia innledet lørdag tre dagers landesorg, og også i nabolandene Litauen og Estland ble det flagget på halv stang.

Søndag kollapset enda mer av taket på bygningen, men ingen mennesker skal ha blitt skadd. Raset er det tredje etter at taket over den travle butikken kollapset i to omganger torsdag.

President Andris Berzins sier i et TV-intervju at saken skal etterforskes så fort som mulig.

– Dette må behandles som drap på mange ubeskyttede mennesker, sier presidenten.

Les også: Latvia sørger over sine døde etter supermarkedkollaps

– Brøt ikke reglene

Entreprenørene som utførte arbeid på senteret, avviser at de har gjort noe galt. Fem latviske selskaper sa i en felles uttalelse at deres arbeid ikke var årsaken til at taket på supermarkedet kollapset.

Et hageanlegg var under oppføring på taket av Maxima-supermarkedet da ulykken skjedde. Entreprenørene sier arbeidet skjedde i tråd med det latviske regelverket, og var under oppsyn av myndighetene. De sier bygningsmyndighetene inspiserte arbeidene 19. november, to dager før kollapsen.

– Ingen regelbrudd ble funnet, heter det i uttalelsen.

Entreprenørene sier en grundig etterforskning av alle mulige årsaker til kollapsen vil bli gjennomført av en gruppe uavhengige eksperter.

Les også: Fortvilet leting i ruinene i Riga

Ikke terror

Den latviske innenriksministeren Rihards Kozlovskis har tidligere antydet at brudd på byggeforskriftene kan være en årsak til ulykken. Den latviske politisjefen Ints Kuzis har pekt på tre mulige årsaker: Feil med bygningens struktur, de pågående byggearbeidene og dårlig planarbeid.

Myndighetene har utelukket terror og naturskader som mulige årsaker.

Både redningsmannskaper og etterforskere arbeidet i ruinene lørdag, og ennå gjensto opprydding av 400 kvadratmeter av den 1.500 kvadratmeter store butikken.

Bakgrunn: Supermarked kollapset i Latvia

Utenfor supermarkedet la etterlatte og andre ned blomster for å minnes de omkomne.