Christensens bok om Breiviks mor klages inn for PFU

Forfatter Marit Christensen presenterte i slutten av oktober biografien om massemorderens mor, «Moren. Historien om Wenche Behring Breivik» på Aschehoug forlag i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Forlaget Aschehoug klages inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) på grunn av Marit Christensen bok «Moren». Boka utløste stor debatt da den ble utgitt i slutten av oktober.

Advokat Hans Marius Graasvold bisto Wenche Behring Breivik da hun ville trekke samarbeidet med Christensen og det er han som har klaget inn boka.

– Jeg protesterer på bokutgivelsen generelt og jeg kommer med konkrete eksempler jeg reagerer på, og jeg har vedlagt lydopptaket med Wenche Behring Breivik, sier advokaten til Aftenposten.

Graasvold sier at det er fordi Christensen og forlaget har vist til pressens Vær Varsom-plakat at han har henvendt seg til Norsk Presseforbund og PFU.

– Det er en utfordrende klage å sende, fordi det handler om en hel bok. Vi forsøker å balansere innholdet mellom det å være konkret på hva som kan være brudd på Vær varsom-plakaten, så de kan få noe å vurdere ut fra. Samtidig er dette ikke en stevning for en domstol. Vi kommer med konkrete eksempler, sier advokaten.

Han ser også klagen som et innspill i debatten om forlagsbransjen skal få et eget etisk organ, noe lignende det pressen har i PFU.

Forlagssjef Kari Spjeldnæs i Aschehoug sa fredag til avisa at forlaget tar saken til etterretning. Etter kritikk fra blant andre Kagge forlag, som ga ut Åsne Seierstads Breivik-bok «En av oss. En fortelling om Norge», er deler av Christensens bok senere blitt forandret.

Saken skal opp på Norsk Presseforbunds styremøte fredag 29. november.