Har funnet «crack-video» av Torontos ordfører

Torontos ordfører Rob Ford svarer på spørsmål etter at politiet i byen sier de har fått tak i en mye omtalt video av ordføreren. Filmen skal angivelig vise at ordføreren røyker crack. Ford nekter for å ha brukt stoffet, sier han ikke har noen grunn til å gå av. Foto: Mark Blinch / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

En mye omtalt video der Torontos ordfører Rob Ford angivelig røyker crack, er kommet i hendene på politiet i den canadiske storbyen.

Ryktene om videoklippet har versert i flere måneder, og det forårsaket mye oppstyr da Canadas største avis, Toronto Star, og det amerikanske nettstedet Gawker rapporterte at filmen fantes i mai.

Toronto Star skrev da at narkotikalangere hadde tatt kontakt med avisen for å selge klippet, som angivelig var tatt opp med mobiltelefon av en person som skal ha solgt Ford stoffet. Avisens journalister så da videoen, men sa nei til å betale for den.

– Jeg kan si at den digitale videofilen som vi har fått tak i, inneholder bilder som stemmer overens med det som tidligere er blitt rapportert i pressen, sa Torontos politisjef Bill Blair på en pressekonferanse torsdag.

Bekrefter ikke crack

Politiet sa ikke i klartekst at videoen viser at Ford røyker crack.

– Det er rimelig å si at ordføreren er med i videoen, men jeg vil ikke gå i detalj om hvilke aktiviteter som er avbildet, sa Blair.

Ifølge Blair er innholdet i videoen i seg selv ikke nok til å reise noen siktelse mot Ford, og politiet har heller ikke hatt samtaler med eller avhør av ham. Men Blair la ikke skjul på at saken er spesiell.

– Dette er en sak som har vekket stor offentlig bekymring, og jeg synes den er et problem for byen, sa han.

Går ikke av

Toronto-ordføreren har blankt nektet for å ha røykt crack, og gjorde det torsdag klart at han overhodet ikke har planer om å gå av på grunn av saken.

– Jeg skulle ønske jeg kunne gå ut og forsvare meg. Dessverre kan jeg ikke det, fordi denne videoen er bevismateriale i en sak som er i rettssystemet, og det er alt jeg kan si akkurat nå. Jeg har ingen grunn til å gå av, sa Ford til den store flokken av journalister som hadde samlet seg utenfor kontoret hans da saken ble kjent.

Narkosak

Toronto-politiets pressekonferanse ble holdt i forbindelse med en narkotikasak rettet mot Rob Fords venn og tidligere sjåfør Sandro Lisi.

Rettsdokumenter som nå er gjort offentlige viser at politiet satte i gang etterforskningen etter at historien om crack-videoen ble kjent i mai. Dokumentene viser at Lisi og Ford har vært i kontakt hundrevis av ganger de siste månedene, fram til Lisi ble pågrepet 1. oktober.

Politiet opplyste torsdag at de har blant annet har siktet Lisi for «forsøk på å innhente et opptak ved utpressing».